Auguszta napja van. | 2024.03.29

Gazdasági évindító partnertalálkozó volt a Debreceni Egyetemen

2018-01-19 17:36:00

A Debreceni Egyetem (DE) fontos küldetésének tekinti, hogy tudásbázisát a gazdaságban is felhasználja, központi szerepet töltsön be a régió fejlesztésében, ami szoros együttműködést igényel az egyetem, a vállalkozások és az önkormányzat között - mondta az egyetem rektora az intézmény gazdasági évindító partnertalálkozóján pénteken.

    Szilvássy Zoltán kiemelte: az egyetem vállalati kapcsolatrendszere más szervezetben működik, mint az ország többi felsőoktatási intézményében. Debrecenben különböző ágazatokban évek óta klaszterekben dolgoznak együtt az egyetem szakemberei a vállalkozásokkal.
    A rektor 2018-at a megvalósítás évének nevezte, amikor is az egyetemi ipari parkban felépül az a kísérleti oltóanyagüzem, amely egy nemzeti oltóanyaggyár alapja lehet, elkészül egy speciális gyógytápszer-előállító üzem, és több más kezdő vállalkozás is megkezdi működését egyetemi környezetben.
    Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere példaértékűnek nevezte a város és az egyetem együttműködését, amelyben már "2050-ig tekintenek előre". Ennek is köszönhetően az elmúlt három évben 200 milliárd forint működő tőke érkezett Debrecenbe, és több mint négyezer új munkahely jött létre - fűzte hozzá.
    Bács Zoltán kancellár elmondta: 42 ezer egyetemi polgár - 29 ezer hallgató, tízezer dolgozó és gyakorlóiskoláikban háromezer diák - van Debrecenben, de a családi érdekeltségeket tekintve 100-120 ezer ember van kapcsolatban az intézménnyel. Kiemelte, hogy évről évre nő az egyetemen a külföldi hallgatók száma, már meghaladja az ötezret, ami 15 év alatt 511 százalékos növekedést jelent.
 A 2017-es költségvetési főösszegük a tervezett 128-129 milliárd forint helyett az előzetes adatok alapján 159,3 milliárd forint, amely saját bevételeik növekedéséből, valamint a Kenézy egyetemi kórház átvételéből adódik - közölte. 
    A kancellár a betegellátásról szólva elmondta: klinikáikon 2843 ágyon százötvenezer fekvőbeteget és hárommillió járóbeteget láttak el tavaly.
    Nemzetközi kapcsolataik, partnerségi együttműködéseik közül a számos német nagyvállalattal kialakított kapcsolat mellett az orosz Roszatommal és a General Electric amerikai konszernnel való együttműködést, valamint a kínai és az indiai kapcsolatok bővülését emelte ki a DE kancellárja, aki az új stratégiai irányok között említette a műszaki képzés megújítását.