Sebestyén napja van. | 2019.01.20 | MNB középárfolyam:

Tatabányán felújítják a Megyeházát

2019-01-19 15:19

Tatabányán megkezdődik az 1952-ben épült Megyeháza felújítása, 640 millió forintot fordítanak a Fő téren található ingatlan energetikai korszerűsítésére - ismertette Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja pénteki sajtótájékoztatóján.

    Kancz Csaba elmondta, a négyszintes épület szerkezeti állapota jó, azonban a hatvan évnél idősebb fa- és a később beépített fémablakok mára alig használhatók. A korszerűsítés keretében újakra cserélik az összes nyílászárót, a teljes fűtési rendszert és kívülről szigetelik a falakat.
    A túlzott felmelegedés elkerülésére a délkeleti és délnyugati homlokzatokra külső lamellás árnyékolókat építenek be. A lapos tetőre az energetikai felújítás részeként napelemes rendszert telepítenek.
    A munkálatok várhatóan 2018 októberében fejeződnek be. A beruházás túlnyomórészt európai uniós forrásból valósul meg - ismertette a kormánymegbízott.
    Kancz Csaba emlékeztetett arra, hogy a Megyeháza felújítása egy komplex program része. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal egymilliárd forintot meghaladó forrást nyert el közhivatalok energetikai korszerűsítésére.
    Eddig Esztergomban, Komáromban, Tatán és Tatabányán újítottak fel földhivatalokat, valamint a járási foglalkoztatási osztályok épületeit. Több helyen különös figyelmet kellett fordítani a műemléki jelleg megőrzésére.
    A programban érintett összes intézmény energiamegtakarítása évente 326 tonnával mérsékli az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az éves villamosenergia-megtakarítás meghaladja az 1,3 millió kilowattórát, amely jelentős mértékben csökkenti a fenntartási költségeket.
    Bencsik János fideszes parlamenti képviselő elmondta, korábban már elkészült a Tatabányai Járásbíróság és a törvényszék felújítása, a tervekben szerepel a mellettük található rendőr-főkapitányság 30 millió forintos rekonstrukciója.
    A Megyeháza szomszédságában a Modern városok program keretében bővítik a József Attila Megyei Könyvtárat, korszerűsítik az Árpád Gimnáziumot, a Fő téren pedig mélygarázs és szolgáltatóház épül - tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.