Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emmi: egyetemek közötti együttműködésről tárgyalt Palkovics László Izraelben

2018-01-19 13:37:00

Közös magyar-izraeli oktatási és kutatás-fejlesztési programokról, innovációs együttműködésről és a Magyarország által biztosított Stipendium Hungaricum programról is szó volt Palkovics László oktatási államtitkár izraeli tárgyalásain - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

    Mint írták, Orbán Viktor miniszterelnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő nyári találkozójukon határozták el, hogy mélyebb együttműködést kell kialakítani a két ország között az innováció és az oktatás területén. Az egyetemközi együttműködés új szintjét mutatja, hogy az államtitkár részvételével együttes ülést tartott a Magyar Rektori Konferencia és az Izraeli Egyetemi Vezető Szövetsége.
    Kiemelték: az egyetemek együttműködését segíti az az ötven, a magyar kormány által biztosított felsőoktatási ösztöndíj, amely a Stipendium Hungaricum programban tehetséges izraeli diákoknak ad lehetőséget Magyarországon tanulni. Jelentős eredményként értékeli a tárca, hogy a budapesti Milton Friedman Egyetem (korábbi Zsigmond Király Egyetem) és a tel-avivi Bar-Ilan Egyetem együttműködési megállapodást írt alá Palkovics László látogatása idején. 
    A közleményben kitértek arra is, hogy az innováció területén szerzett izraeli tapasztalatok hazai oktatását és a magyar egyetemeken zajló kutatások eredményeinek üzleti hasznosítását célzó együttműködés új lehetőséget teremt, hogy növeljék Magyarország szerepét a jövő technológiáinak megalkotásában. 
    A Magyar-Izraeli Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság társelnökéként Palkovics László az innováció területén dolgozó vállalatokkal is tárgyalt magyar kutatókkal, vállalatokkal való együttműködésről - tudatta az Emmi.