Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ukrán válság - Porosenko: a Donyec-medence reintegrálásáról elfogadott törvény után is Kijev törekszik a válság tárgyalásos rendezésére

2018-01-18 17:11:00

A Donyec-medence megszállt területeinek Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvény elfogadása után is törekszik Kijev a válság tárgyalásos, diplomáciai úton történő rendezésére - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön a Twitteren közzétett bejegyzésében azután, hogy a parlament végleges formában megszavazta a jogszabályt.

    Az államfő egyúttal hangsúlyozta: a törvény elfogadása egyben jelzés arra, hogy Ukrajna nem mond le területeiről sem "az Oroszország által megszállt" a Donyec-medencei területek, sem az elcsatolt Krím félsziget tekintetében. Hangsúlyozta, hogy valamennyi említett terület Ukrajna elidegeníthetetlen része. 
    Olekszandr Turcsinov, a befolyásos, közvetlen az államfő alá rendelt ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője reagálásában kifejtette: a törvény kiszélesíti az ukrán fegyveres erők mozgásterét az orosz agresszióval szembeni fellépésben, valamint erősíti Ukrajna pozícióját a nemzetközi bíróságokon Moszkvával szemben. Szavai szerint a jogszabály egyértelműsíti, hogy Oroszország békefenntartó műveletnek álcázva indított háborút Ukrajna ellen. 
    Andrij Parubij házelnök kifejezte meggyőződését, hogy Porosenko aláírja az általa benyújtott eredeti előterjesztéshez képest erősebb megfogalmazásokat tartalmazó véglegesen elfogadott törvényváltozatot. 
    Arszenyij Jacenyuk, a kisebbik kormánypárt, a Népi Front vezetője, korábbi kormányfő kiemelte: az elfogadott jogszabály elősegíti, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy döntsön, kéksisakos békefenntartókat küld a konfliktus sújtotta térségbe. Szavai szerint pártja alapvető álláspontja volt mindig is, hogy Oroszország agresszor állam Ukrajnával szemben. Az ukrán nép és a világközösség tanúja lehetett annak, hogy a parlamenti pártok Kijevben képesek összefogni és megszavazni egy törvényjavaslatot, amely egyértelműen agresszornak és jogtalan területfoglalónak minősíti Oroszországot - hangoztatta a politikus.
    Oroszország tagadja, hogy reguláris fegyveres erői részt vesznek a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban.