Auguszta napja van. | 2024.03.29

Román kormányalakítás - Bírálja az ellenzék Iohannist, amiért nem tagadta meg a szociáldemokrata kormányfőjelölt kinevezését

2018-01-18 13:11:00

Saját volt pártján, a jobbközép Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívül a teljes parlamenti ellenzék, az ellenzéki sajtó és a korrupcióellenes tüntetéseket szervező civil szervezetek is bírálták Romániában Klaus Iohannis államfőt, amiért a legkisebb ellenkezés nélkül kormányalakítási megbízást adott a Szociáldemokrata Párt (PSD) első jelöltjének, a PSD nőszervezetét vezető Viorica Dancila EP-képviselőnek.

    A csütörtöki lapok Traian Basescu volt államfőt, az ellenzéki Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnökét idézik, aki szerint Iohannis semmivel sem került közelebb újraválasztásához, inkább távolodott egy második elnöki mandátumtól azáltal, hogy a "legkényelmesebb utat választva" nem tagadta meg, hogy kinevezze a PSD elnökének, Liviu Dragneának a kegyeltjét.
    Basescu meggyőződése, hogy a PSD képtelen a kormányzásra, Iohannis pedig megszabadíthatta volna az országot a gazdaságpolitikai kapkodástól, ha szembeszegült volna a PSD-vel. A volt elnök szerint a parlament biztosan megszavazta volna a második jelöltet, mert ha elutasítja, feloszlatását kockáztatja.
    A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna sajnálatosnak tartja, hogy a jobboldali elnök meg sem próbálta a "katasztrófát korlátozni" és legalább egy "elfogadható" jelöltet kérni a PSD-től. A párt arra emlékeztetett, hogy a jelölt egyedüli emlékezetes megnyilvánulása az Európai Parlamentben az volt, amikor védelmébe vette a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, a több százezres tüntetések hatására visszavont kormányrendeletet.
    Szerda este a közösségi oldalak is megteltek az eddigi kormányellenes tüntetéseket szervezők csalódott bejegyzéseivel, Iohannis Facebook-oldaláról pedig már a bejelentése utáni órában követők százai iratkoztak le.
    A korrupcióellenes megmozdulások szervezőinek egyike, az Initiativa Romania szerda este az elnöki hivatal elé hívta híveit, ahol néhány tucatnyi tüntető ezúttal az eddigi szövetségesüknek tartott államfő ellen demonstrált, amiért a legkisebb ellenállást sem tanúsította a PSD-vel szemben és még csak feltételeket sem kötött ki - például az igazságszolgáltatás függetlenségének garantálását - a miniszterelnök-jelöltjük kinevezéséhez.
    Az ellenzéki hangvételű Adevarulban Paul Stan ugyanolyan csalódásnak nevezi Iohannist, mint amilyen Emil Constantinescu elnök volt, aki később bevallotta, hogy "legyőzték a titkosszolgálatok". A szerző szerint Iohannis "lepaktálását a bűnözőkkel" sokan csak azzal tudják magyarázni, hogy ő is zsarolható, vagy nem tud felnőni tisztségéhez.
    Az Adevarul egy másik szerzője, Mircea Morariu engedékenyebb hangon írva az elnökről megállapította: sokan önzéssel, cinizmussal vádolják Iohannist, amikor arra játszik, hogy "nyilvánvalóan alkalmatlan" miniszterelnökükkel és megvalósíthatatlan választási ígéreteik borítékolható kudarcával a szociáldemokraták végképp lejáratják magukat a választók előtt, de a szerző szerint a jobboldali államfőnek nem nagyon volt reális választási lehetősége. A jobboldali ellenzék nem is javasolt kormányfőt, és ha a parlament - feloszlatását meggátolandó - előbb-utóbb meg is szavazott volna egy jobboldali vagy független jelöltet, az semmit sem tehetett volna a parlamentben ülő baloldali többséggel szemben.