Auguszta napja van. | 2024.03.29

A magyar kultúra napja - Diákműsorral emlékeznek Miskolcon

2018-01-18 10:14:00

Drámatagozatos diákok pódiumműsorával emlékezik a magyar kultúra napjára hétfőn Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a fiatalok a nekézsenyi születésű Balogh Béni művei alapján összeállított Vadócok a Bükkben és a könyvtárban című darabot adják elő.

    A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepelik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.
    A Balogh Béni regéiben, mondáiban megörökített magyar múltról, kultúránk nevezetes emlékeiről és a szerzőről szóló könyvről is szó lesz A szülőföld üzenet című esten. Az író műveiből összeállított, Seres Ildikó Jászai Mari-díjas színművész, drámapedagógus által rendezett műsort a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium drámatagozatos tanulói adják elő. 
    A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nekézseny önkormányzata kiadásában nemrégiben megjelent Balogh Béni (1922-2000), Nekézseny szülötte, a magyar rege- és mondavilág írója című könyv bemutatóját Venyigéné Makrányi Margit nyugalmazott könyvtárigazgató, a kötet lektora vezeti, a meghívott vendégek pedig a kötet szerzői, Bánfalvi Lászlóné és Hideg Ágnes.