Auguszta napja van. | 2024.03.29

A magyar kultúra napja - Zenés és irodalmi estekkel, tárlatokkal ünnepelnek Bács-Kiskun megyében

2018-01-17 11:57:36

Zenés és irodalmi estekkel, tárlatokkal, anyanyelvi és kvízjátékokkal, valamint Himnusz- és mesemondó versennyel ünneplik Bács-Kiskun megyében a magyar kultúra napját. 

    Kecskeméten Orgoványi Anikó festményeiből nyílik kiállítás Himnusz címmel a Katona József Könyvtárban január 19-én. Másnap a 195 éve született Petőfi Sándor a magyar kultúrára gyakorolt hatásáról értekezik Kalla Zsuzsa irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi igazgatója. A gyermekeket és fiatalokat január 20-án és 23-án anyanyelvi és kvízjátékokkal várják a magyar kultúra napja alkalmából. 
    Négy évszak és más címmel Horgas Eszter és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar közös koncertjére várják az érdeklődőket január 23-án a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központba. 
    Kiskunfélegyházán Az Élet Mű című, Gubcsi Attila helyi festőművész alkotásaiból nyíló tárlatot Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Díj kuratóriumának elnöke nyitja meg. A városi könyvtár rendezvényén január 18-án Csányi József polgármester mond köszöntőt. 
    Szintén a Hattyúház ad otthont az általános iskolások himnuszmondó versenyének január 22-én. 
A magyar kultúra napja és a Petőfi-emlékév alkalmából Petőfi: A Szőlőszem című monodrámára várják az érdeklődőket Turek Miklós Versszínháza előadásában a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központba január 22-én. 
    A kiskunhalasi Közösségek Házában zajló programsorozat január 22-én a Halasról származunk című beszélgetéssel kezdődik, amelynek vendégei Tallér Edina író és Gerner Csaba színész lesznek. Az este során a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak előadását a Kiskunhalasi Városi Vegyes Kar Női Kamarakórusának műsora követi, majd 1909 és 1970 között készült esküvői fényképekből nyílik kiállítás. 
    Baján Wass Albert születésének 110. és halálának 20. évfordulója alkalmából rendezett emlékműsorra várják az érdeklődőket a kiscsávolyi Szent Szív Plébánia templomkertjébe január 22-én, a magyar kultúra napján. 
    Szabó Gyula Győző, a budapesti Madách Színház színművésze és Nemcsák Károly, a budapesti József Attila Színház igazgatója Európa közepén című, zenés-verses estjén többek között Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Wass Albert, Reményik Sándor és Szép Ernő költeményeivel emlékeznek meg a Himnusz befejezésének évfordulójáról január 24-én, a bajai Bácskai Kultúrpalotában. 
    Kiskőrösön Bergmann Mária Judit szerelmei című kötetének bemutatójával veszi kezdetét a városi könyvtárban január 21-én, a magyar kultúra napja alkalmából szervezett programsorozat. Kispálné Lucza Ilona, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója elmondta: január 22-én Turán István történész vezetésével várostörténeti séta indul a művelődési központ elől.
    Szintén ezen a napon tárlatvezetéssel látogatható a Petőfi - Arany - Tompa - irodalom és képzőművészet a barátság jegyében című kiállítás a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban. A programok az alapfokú művészeti iskola növendékeinek és tanárainak, az Exaudi kórus, valamint a helyi evangélikus gimnázium tanulóinak Szó-la-m című, magyar szerzők műveiből válogatott hangversenyével zárulnak. 
    Kiskunmajsán tablókiállítással emlékeznek meg január 22-én a magyar kultúra napjáról. Molnárné Király Erika, a Konecsni György Kulturális Központ, Tájház és Városi Könyvtár programszervezője elmondta: a tárlat keretében többek között Kölcsey Ferenc, Arany János, József Attila és Juhász Gyula életútját és néhány versét tárják a közönség elé. 
    A Jánoshalmi Művésztelepen A magyar történelem nagyjai kicsiben címmel Dudás Sándor szobrászművész érem- és kisplasztika-kiállítására várják az érdeklődőket. Szabó Andrea, az Imre Zoltán Művelődési Központban működő könyvtár munkatársa kiemelte: a tárlat január 22-ei megnyitóján Czeller Zoltán polgármester mond köszöntőt. 
    Tiszakécskén január 26-án zenés versekből és népdalokból összeállított műsorral emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról. Mikusné Földi Erika könyvtáros elmondta: Maros Miklós és a Furfangos Banda, valamint vendégei, Blanár Levente és Hubai Hunor estjén többek között Cseh Tamás dalai és Buda Ferenc dalba bújtatott versei hangoznak majd el. 
    Bácsalmáson január 18-án mesemondó versenyre várják az általános iskolásokat, majd január 20-án nyílik meg a 2003-ban elhunyt Janikovszky Éva költő, író foglalkozásokkal egybekötött emlékkiállítása - mondta el az MTI-nek Feketéné Ónodi Erzsébet, a Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár intézményvezetője.
    Ugyanezen a napon a település szerb testvérvárosának, Bezdánnak a színjátszói Elvámolt éjszaka címmel két felvonásos bohózattal lépnek színpadra, majd január 22-én Pálfi György Tudománytörténeti vándorkiállítása a Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményeit tárja a látogatók elé. 
    Kunszentmiklóson a Varga Domokos Általános Művelődési Központban zajló magyar kultúra napi rendezvényen a helyi művészeti iskola növendékeinek hangversenyére, majd Molnár Péterné helytörténész 50 év Kunszentmiklóson, 44 év a tanári pályán című kiállítására várják az érdeklődőket. 
    A Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtárban Szép magyar beszéd címmel felolvasóversenyt szerveznek általános iskolások számára, január 22-én. Pécsi Vivien, az intézmény munkatársa elmondta: aznap nyílik meg a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub tagjainak képzőművészeti kiállítása, majd Kulturális örökségeink címmel előadásokra várják az érdeklődőket.
    A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.