Csongor napja van. | 2024.04.16

A Btk. módosítása nagy lépés az illegális gyógyszerkereskedelem ellen

2018-01-16 11:39:00

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása nagy lépést jelent az illegális gyógyszerkereskedők elleni harcban - közölte Dr. Ilku Lívia, a HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.

    A módosítás alapján 2018. január 1-től az illegális gyógyszerkereskedelemben való előkészületi tevékenység akár egy évnyi szabadságvesztéssel is büntethető - mondta el a szakértő.
    Az indoklás szerint a legális ellátási lánc megszakításával forgalomba került gyógyszerek értékesítése büntetendő - tette hozzá.
    Mint elmondta: az utóbbi időben Magyarországon illegális módon terjedtek gyógyszerhatóanyagok, és a büntetőjog eddig nem tudta szankcionálni ezt. 
    Fontos ez a módosítás, norvég és svéd rendészeti szervek is magyar címkés gyógyszereket fedeztek fel országaik fekete piacán, és erre felhívták a magyar hatóságok figyelmét is - fűzte hozzá.
    Egy amerikai felmérés szerint a gyógyszerek tíz százalékát  illegális csatornákon keresztül értékesítik a világon, az európai fertőzöttség ebből 4,4 százalék - jegyezte meg a szakértő.