Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brexit - Skót miniszterelnök: a függetlenség kínálja a legjobb jövőt Skóciának

2018-01-14 14:44:07

A skót miniszterelnök szerint továbbra is a függetlenség kínálja a legjobb jövőt Skócia számára, de az erről szóló döntés akkor lesz esedékes, ha már körvonalazódott a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszere.

    Nicola Sturgeon a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: jelenleg "nagy a zűrzavar" abban a kérdésben, hogy milyen lesz Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszere, és a skótok szeretnének már tisztán látni ebben az ügyben.
    Sturgeon szerint annak alapján, amit a brit kormány és az Európai Unió mond, "ősz tájékán" lehet majd pontosabb képet alkotni Nagy-Britannia és az EU majdani viszonyrendszeréről, és várhatóan ő is akkor tudja majd megítélni, "hogy mi a megfelelő következő lépés Skócia számára". Úgy fogalmazott: ebben az időpontban kell meghatározni, hogy Skócia az EU-val kialakuló új brit kapcsolatrendszert választja-e, vagy jogot formál arra, hogy független országgá váljon.
    A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.
    Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból. A skót kormány jelenleg érvényes álláspontja szerint azonban amíg a brit kilépés feltételrendszere bizonytalan, addig korai lenne az új függetlenségi referendum idejét meghatározni.
    Ezt az álláspontot erősítette meg a vasárnapi BBC-műsorban a skót miniszterelnök.
    A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.
    Nicola Sturgeon pozícióját gyengíti, hogy a skót kormányt irányító, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) a tavaly júniusi előrehozott brit parlamenti választásokon jelentős mandátumveszteséget szenvedett a londoni alsóházban.
    Nicola Sturgeon vasárnapi BBC-nyilatkozatára reagálva a brit miniszterelnöki hivatal szóvivője alig burkolt utalást tett arra, hogy ha Skócia elszakad Nagy-Britanniától, annak hátrányos kereskedelmi következményei lennének a skót gazdaság számára.
    A Downing Street illetékese kijelentette, hogy az Egyesült Királyság többi országrészével folytatott skót kereskedelem éves értéke négyszeresen haladja meg Skócia és az Európai Unió kereskedelmének értékét, így életfontosságú, hogy ez a piac "akadályoztatás nélkül" működjön tovább.
    A szóvivő felszólította a skót kormányt, hogy a brit EU-tagságról tartott demokratikus népszavazás eredményének megtorpedózása helyett működjön együtt a brit kormánnyal "az Egyesült Királyság belső piacának megvédése érdekében".