Auguszta napja van. | 2024.03.29

A közép-európaiak nem lépnének ki az EU-ból, de a jelenlegi vezetéssel elégedetlenek

2018-01-14 11:44:00

A Nézőpont Intézet legutóbbi felmérésének adatai szerint a közép-európaiak többsége nem lépne ki az Európai Unióból, ugyanakkor csaknem felük elégedetlen az unió jelenlegi vezetésével - mondta Nagy Dániel, az intézet kutatási igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

    Nagy Dániel ismertette: a kutatást Magyarország mellett tíz országban, - Ukrajnát kivéve - a szomszédos államokban, valamint Németországban, Csehországban, Lengyelországban és Bulgáriában végezték.
    Közölte: egyik országban sincs nagy többségben az az álláspont, hogy az EU jelenleg jó irányba haladna, de a románoknál, lengyeleknél többen inkább elégedettek. Magyarország mellett a csehek, a szlovákok, valamint az osztrákok és a németek is inkább elégedetlenek az EU vezetésének irányvonalával.
    Azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon inkább elégedett a megkérdezettek 27 százaléka, inkább elégedetlen 57 százalékuk, Nagy Dániel részletezte: relatíve magas, de nem kiemelkedő az elégedetlenek aránya. Szerinte az adatokból látszik, hogy Magyarország büszke EU-tagságára, az uniót értéknek tekinti, és éppen azért van csalódás az emberekben, mert a jelenlegi vezetés olyan irányba szeretne menni, amellyel nem értenek egyet. 
    Az emberek háromnegyede nem szeretne kilépni az unióból - hangsúlyozta.
    Az elégedetlenség okai között említette a kutatási igazgató a bevándorlási válság kezelését, valamint a centrumországok és a periféria közötti eltéréseket.