Zelma napja van. | 2018.01.23 | MNB középárfolyam:

Hamis rakétariadó volt Hawaiin

2017-01-14 09:46

Hamis rakétariadó keltett kisebb pánikot szombaton a Hawaiihoz tartozó Oahu szigetén: helyi idő szerint szombaton reggel azzal riadóztatták a lakosságot, hogy ballisztikus rakéta közeledik a szigethez, és mindenkinek azonnal fedezékbe kell vonulnia.

    Pár perccel később a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (FEMA) hawaii központja Twitter-üzenetben nyugtatott meg mindenkit, azzal, hogy vaklárma volt, és nincs rakétafenyegetés. 
    Tulsi Gabbard, Hawaii demokrata párti képviselője szintén Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben leszögezte: "nem tart rakéta Hawaii felé", és egyúttal feltette a kérdést, hogyan fordulhatott elő hamis riadó, és miért tartott percekig az álhír korrigálása, miközben ok nélkül tartottak félelemben emberek ezreit. 
    A FEMA fújt riadót, és mobiltelefonon jutatta el a hírt helybéliekhez. A helyi televízió is egész napra szóló riadót hirdetett. 
    Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy ki a felelős a hamis riadóért. Honolulu városa és a megye vezetői, valamint az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnoksága (USPACOM) közleményben tudatta, hogy "tévedésről" van szó. "Az USPACOM nem észlelt ballisztikusrakéta-fenyegetettséget Hawaiin" - szögezte le közleményében Dave Benham, az USPACOM szóvivője. 
    A Pentagon (védelmi minisztérium) nem nyilatkozott az ügyben. A Fehér Ház közleménye szerint Donald Trump elnököt tájékoztatták az esetről.
    David Ige, Hawaii kormányzója bocsánatot kért a vaklármáért, szerencsétlen és sajnálatosnak esetnek nevezte a történteket.