Gedeon napja van. | 2024.03.28

Garantiqa: portfóliógaranciával gyorsabban juthatnak hitelhez a hazai kkv-k

2018-01-14 09:15:00

Idén januártól egy új termék bevezetésével járul hozzá a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) forráshoz jutásának még gyorsabbá tételéhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Az úgynevezett portfóliógarancia keretében a vállalkozások hiteleihez vállalt kezességek átfutási ideje minimálisra csökken - közölte a garanciatársaság az MTI-vel.

    A közleményben kiemelik, hogy a portfóliógarancia termékcsalád bevezetését az Európai Beruházási Alappal 2017 októberében kötött megállapodás teszi lehetővé, így a COSME program keretében közel 3500 magyarországi kkv juthat mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez. A COSME programban azok a vállalkozások vehetik igénybe a Garantiqa kezességvállalását, amelyek a támogatási szabályok miatt az állami viszontgaranciából kiszorulnak. További fontos előnye a programnak, hogy akár 1 milliárd forint összegű hitelek is garantálhatóak, ami elsősorban a fejlesztési hiteleknek kedvezhet.
    Jelezték: a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. folyamatos fejlesztésekkel, a digitalizáció mind szélesebb körű alkalmazásával az elmúlt években egyszerűsítette és felgyorsította termékeinek elérhetőségét, így a kezességvállalási kérelmek elektronikus úton érkeznek a társasághoz. Az elektronikus dokumentumkezelés, valamint a folyamatfejlesztés eredményeképp mára jelentősen csökkentek mind az egyedi bírálatú, mind pedig a sztenderd termékekhez kapcsolódó átfutási idők. Ez azt jelenti, hogy akár napon belül kap visszajelzést a hitelező bank a vállalkozások kérelmének pozitív bírálatáról - mutat rá a közlemény. 
    A közlemény idézi Búza Évát, a Garantiqa vezérigazgatóját, aki elmondta: a portfóliógarancia esetében egyáltalán nincs átfutási idő, ennek keretében a bankok saját maguk dönthetnek a társaság kezességvállalásának bevonásáról, amelyről csak egy egyszerű adatszolgáltatást kell küldeniük. A vállalkozásnak és az ügyleteknek meg kell felelniük az előre meghatározott feltételeknek, de ezeket a bankok saját maguk ellenőrzik.
    A tavaly 25 éves Garantiqa eddigi működése során 400 ezer szerződés keretében, 5000 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást. A kezességvállalás segítségével a garantált hitelportfólió volumene 2017-ben meghaladta a 670 milliárd forintot.