József napja van. | 2024.03.19

Horvát kormány: a rendőrség nem lép fel erőszakosan a migránsokkal szemben

2018-01-12 14:10:00

A horvát rendőrség nem lép fel erőszakosan a migránsokkal szemben, tiszteli az alapvető jogaikat és emberi méltóságukat, valamint lehetővé teszi számukra a nemzetközi védelmet, ha arra szükségük van - olvasható a horvát kormány által közzétett levélben, amelyben Peda Grbin szociáldemokrata képviselő kérdéseire válaszol.

     Kiemelik: a horvát rendőrség minden technikai és emberi erőforrást felhasznál, hogy megvédje az államhatárokat az illegális bevándorlóktól, ha kell, visszatoloncolja a határsértőket, de ügyel az emberi jogaikra.
    "Egyes nem kormányzati emberi jogi szervezetek, amelyek célja, hogy minél nagyobb számú migránst jutassanak tovább más európai uniós országokba, nyomást gyakorolnak a horvát rendőrségre, mert az végzi a munkáját, bírálataik pedig folyamatosan megjelenek a médiában" - derül ki a közleményből. 
    A kormány szerint a migránsoknak nem az a célja, hogy menekültjogot kérjenek Horvátországban, csak átutazni szeretnének rajta. 
    Egyre több, menekültstátuszt kérő közel-keleti migránst toloncolnak vagy küldenek vissza Horvátországba a dublini egyezménnyel összhangban - 2017-ben a menedékkérők 62 százalékát -, ami bizonyítéka annak, hogy ők gazdasági migránsok, akik visszaélnek a menedékjoggal Horvátországban - húzták alá a kormány.
    A szocialista képviselő azután fordult kérdésével a kormányhoz, hogy a T-portal nevű internetes újság megjelentetett egy cikket, amelyben egy illegális határsértő azt állította, hogy a horvát rendőrök levetették róla a cipőjét, és mezítláb kellett visszagyalogolnia Szerbiába. A cikkben arról is írtak, hogy a rendőrök elveszik a menekültek kabátját és értékeiket, valamint a telefonjukat is összetörik.
    A kormány ezzel szemben az állítja, sok esetben éppen az ellenkezője történik, mint amit a civil szervezetek állítanak: a rendőrség a kimerült, beteg és látható sérüléseket viselő migránsoknak orvosi és egyéb segítségben is részesítik. 
    Az utóbbi két és fél évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába, 2016 márciusában azonban az ellenőrizetlen beáramlás nyugat-balkáni útvonalán található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. 
    Ma már Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban 2015 szeptembere óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta a töredékére csökkent.