József napja van. | 2024.03.19

Varga Mihály: a tavalyi növekedési ütem 4 százalék fölött lehetett

2018-01-12 13:43:00

Bár még csak az első háromnegyedév adatai állnak rendelkezésre, tavaly 4 százalék fölött bővülhetett a magyar gazdaság - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten a "Díj a sikeres vállalkozásokért" díjátadó rendezvényen.

    A miniszter kiemelte, hogy a tavalyi lendületes bővülésben - amely jóval meghaladta a 2016-os 2 százalék körüli gazdasági növekedést - jelentős szerepet játszottak a sikeresen működő hazai vállalkozások is. 
    Szavai szerint 2018-ban egyre inkább felértékelődik a digitalizáció, a robottechnika, illetve az ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztések, ezt a magyar cégeknek is szem előtt kell tartaniuk a világméretű gazdasági versenyben. Ahhoz, hogy ebben a versenyben a vállalkozások talpon maradjanak és, hogy az ország versenyképessége javuljon, a vállalkozásoknak egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az innovációra, az új technológiai megoldásokra, a szaktudás fejlesztésére, a termelés hatékonyságának növelésére. Az innovációs tevékenységben a magyar állam háttérintézményei is nagymértékben segítik a magyar vállalkozásokat, ilyen támogató intézmény a Széchenyi Tőkebefektetési Alap, illetve azok az alapok, amelyek a működésük során tőkével segítik a hazai, illetve a Kárpát-medencei vállalkozások fejlődését.
    A miniszter elmondta: már ötödik éve adja át az elismerést, és kezdetben sokan kétkedtek abban, van-e Magyarországon annyi jól működő vállalkozás, hogy minden hónapban valóban kiemelkedő cégeket tudjon díjazni a tárca. A tapasztalatok azonban rácáfoltak a kételkedőkre - fűzte hozzá a miniszter.
    A Díj a sikeres vállalkozásokért elismerést pénteken két hónap - az elmúlt év novemberének és decemberének - kiemelkedő vállalkozásai vették át.
    A hónap beruházói a Hydro Extrusion Hungary Kft. és az Edelmann Hungary Packaging Zrt. voltak.
    A Hydro Extrusion a világ egyik vezető autóipari beszállító vállalata. A cég hazai leányvállalata, a most díjazott 6,8 milliárd forintos beruházásával, új prés-gyártósort valósított meg székesfehérvári telephelyén. A beruházással a vállalat 120 új munkahelyet teremt. 
    A német Edelmann-csoport a csomagolóanyag-gyártásban tevékenykedik. A cégcsoport 2010-ben vásárolta meg a Zalai Nyomdát, amely ma már a vállalat egyik legjelentősebb gyártóegysége. A vállalat most elismert több mint 3 milliárd forintos beruházásához közel 787 millió forint támogatást adott a kormány. 
    A hónap kis- és közepes vállalkozása díjat az OptiCost Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a LAVET Gyógyszergyártó és Szolgáltató Kft. kapta. Az OptiCost  jövőre ünnepli fennállása 20. évfordulóját. A vállalkozás országosan is elismert a biztonságtechnikai rendszerek tervezése, kivitelezése és üzemeltetése terén. A LAVET Gyógyszergyártó és Szolgáltató Kft., Magyarország legnagyobb családi kézben lévő állatgyógyszer-gyártó vállalata. Figyelemreméltó eredményük, hogy termékeik döntő hányadát a nyugat-európai és az Európán kívüli piacokon értékesítik. 
    A hónap startup vállalatai címet a MagikMe Ltd. és az AXS Motionsystem Kft. nyerte el, mindkét vállalkozás az innovációnak köszönheti sikerét.
    A MagikMe egyedülálló játszótéri játékokat készít kisgyerekeknek, és mozgássérült gyerekeknek. Termékeik újszerűsége abban áll, hogy az  eszközök  segítségével a mozgásukban korlátozott gyerekek együtt tudnak játszani a többi gyerekkel. 
    Az AXS Motionsystem Kft. egy olyan innovációval jelentkezett, amely képes digitalizálni és ergonómiai szempontból elemezni az emberi mozgást. Az ötéves fejlesztői munkával létrehozott rendszer egyedülálló módon képes üzemi és ipari körülmények között pontos ergonómiai méréseket végezni. A vállalat 2014-ben alakult, az Audi Hungaria Motor Kft.-ben, amelynek győri üzemeiben már fél éve használják a rendszert.