József napja van. | 2024.03.19

Ingyenes konduktív szűrővizsgálatot tart a Semmelweis Egyetem Pető András Kara

2018-01-12 12:33:00

Központi idegrendszeri sérült, koraszülött, eltérő izomtónusú és megkésett motoros fejlődésű gyermekek számára tart szűrővizsgálatot a Semmelweis Egyetem Pető András Karának Pedagógiai Szakszolgálata - tájékoztatta Gruber Mónika, az intézményegység vezetője pénteken közleményben az MTI-t.

    A közlés szerint a komplex fejlesztés során a mozgássérüléshez kapcsolódó megismerő képesség (észlelés, érzékelés), a kognitív képességek (figyelem, emlékezet, gondolkodás), a beszéd és kommunikációs készség indítása, valamint a szociális készségek kialakítása zajlik.
    Indokolt esetben az első vizsgálat során megbeszélik azt is a szülővel, hogy milyen segítségre van szüksége a gyermeknek a személyre szabott fejlesztés mielőbbi megkezdéséhez. A későbbi foglalkozásokon a szülők, családok a pszichoedukáció során megtanulják, hogyan tudják aktívan segíteni a gyerekek optimális pszichomotoros fejlődését.
    Közölték, a szakszolgálat átlagosan havi 250 gyermeket lát el, túlnyomó többségük első tanácsadásra vagy kontrollra érkezik, a többiek pedig korai fejlesztésen vesznek részt heti néhány órás időtartamban. Ez utóbbi is ingyenes, és jellemzően budapestiek veszik igénybe. A vidéki gyermekeknek lehetőségük van édesanyjukkal együtt 3 hetes intenzív fejlesztésen részt venni, ilyenkor a szülők is elsajátíthatják, hogyan tudják majd otthon alkalmazni a tanultakat. Az elhelyezést és az ellátást térítés ellenében vehetik igénybe.
    A szűrővizsgálatra a (1)-224-1510-es telefonszámon vagy az elsorendeles@semmelweis-univ.hu email címen lehet jelentkezni - közölte az intézmény.