Emma napja van. | 2024.04.19

Külügyminisztérium: befejeződött a megbeszélés az EP-jelentés készítőjével 

2018-01-09 18:25:00

Befejeződött a keddi megbeszélés Judith Sargentini európai parlamenti (EP-) képviselővel, aki a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentést készíti - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára Budapesten, a minisztérium épületében tartott sajtótájékoztatóján.

    Magyar Levente felidézte: az EP e jelentés alapján dönti majd el, hogy megindítja-e az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, ami akár Magyarország uniós szavazati jogának megvonásához is vezethet.
    A bevándorlás kérdésben éles konfliktus van egyes brüsszeli intézmények, politikusok illetve Magyarország között. Magyarország nem kér a bevándorlásból. A magyar nép maga akarja eldönteni, hogy kikkel él együtt, és ezt többször is egyértelműen kinyilvánította. Ez az, ami irritál egyes brüsszeli politikusokat - közölte az államtitkár.
    Magyarország jól tette, mikor az egyenes utat választotta és nyíltan elutasította a kötelező bevándorlási kvótát, közben ugyanis az EU 28 tagállama közül 20 ország elfogadta ugyan, de nem hajtotta végre. Az áttelepítendőknek csupán a 25 százalékét sikerült elhelyezni, a kötelező kvóták rendszere tehát megbukott - jelentette ki.
    Nem kívánjuk a bevándorlással együtt járó párhuzamos társadalmak problémáját a nyakunkba venni. Magyarország ebben nem vesz, éppen ezért indult ellene politikai támadás - mondta az államtitkár.
    Nyilvánvaló, hogy az eljárás időzítése sem véletlen, hiszen néhány hónap múlva választások lesznek Magyarországon - fűzte hozzá.
    Kérdésre válaszolva Magyar Levente elmondta: a megbeszélések az EP jelentéskészítőjével kifejezetten szívélyesek voltak, ugyanakkor az EP-képviselő meglepő módon alapvető információkkal nem volt tisztában, ezért magyar tárgyalópartnerei felajánlották segítségüket.
    Egyébként nem várnak túl sokat a megbeszélésektől, mert egyértelmű az elfogultság - fogalmazott a KKM parlamenti államtitkára.