Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Ford a magyarországi haszonjármű piac erősödését várja az idén 

2018-01-05 18:58:00

Tíz-tizenkét százalékos növekedési potenciált lát a magyarországi haszongépjármű szegmensben az idei évre a Ford Magyarország, ez alapján a márkának a piacit kissé meghaladó erősödésében és a kishaszonjármű piacon megszerzett domináns pozíciójának megtartásában bízik a cég ügyvezetője.

    Szamosi Viktor pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: várakozásaik szerint a következő két évben folytatódik az európai és a magyar autópiac szolid növekedése, amelyet a lakossági fogyasztás bővülése hajt. A válság évein túljutva nő a magánszemély vásárlók aránya, akiknek fele jelenleg már lízingkonstrukciót választ a finanszírozáshoz - jelezte.
    Kitért arra, hogy szakértői becslések szerint akár évi 50 ezerrel is növekedne a jelenleg 160 ezer darabot megközelítő magyarországi újjármű-értékesítés, ha ezt adóváltozások és egyéb intézkedések támogatnák. Ilyennek nevezte egyebek között a járművek szén-dioxid-kibocsátás alapú adóztatását, illetve az áfavisszaélések megszüntetése érdekében a jogszabályok szigorúbb betartatását.    
    A Ford tavaly az első helyen végzett a márkák erősorrendjében a személygépkocsik és kishaszonjárművek együttes értékesítési listáján is, a Carinfo adatai szerint 16 033 jármű eladásával 11,77 százalékos résesedést szerzett    a magyarországi újautópiacon. Tavalyi eladásait 6,22 százalékkal múlta felül a márka. 
    A Ford értékesítésének mintegy 20 százaléka kishaszonjármű. A tavaly eladott 4661 haszonjármű ugyan elmarad az előző évi 5572 darabtól, mindazonáltal több mint 23 százalékos részesedést, ezzel elsőséget eredményezett a piacon. A visszaesést a növekedési hitelprogram kifutása miatti magas bázissal magyarázzák a cég vezetői, akik az idén már akár 10-12 százalékos növekedés valószínűsítenek.
    A Ford 2018-ban új modellek offenzívájával készül a növekvő keresletre, tíz teljesen megújult modellel jelentkezik - jelezte Szamosi Viktor. Hozzátette: folytatják a márkakereskedői hálózat bővítését is, az idén két új szalon nyitása várható a meglévő 35 értékesítési pont és 49 szervizpont mellett. 
    Az ügyvezető kitért arra, hogy a Ford Szentendrén működteti európai szolgáltatási központját, amely mintegy 500 dolgozót, főleg diplomás magyar fiatalokat foglalkoztat. A központ létszáma tavaly több mint 100 fővel gyarapodott.