Gedeon napja van. | 2024.03.28

Emberölés kísérletével vádolják a fogvatartottakat, akik áramot vezettek a zárkaajtóba

2018-01-05 14:10:00

A Fővárosi Főügyészség hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádol két fogvatartott fiatalt, akik áramot vezettek a zárkájuk ajtajába - tájékoztatta a fővárosi főügyész helyettese pénteken az MTI-t.

    A vád szerint az elkövetők célja az volt, hogy a zárka ajtaját kinyitó börtönőr áramütést szenvedjen. A tragédia kizárólag azért nem következett be, mert a körletfelügyelő nem kézzel, hanem a cipőjével érintette meg az ajtót - közölte Üveges Andrea.
    A közlemény szerint az akkor 17 és 18 éves vádlottak - akik féltestvérek - 2017 áprilisában egymástól független bűncselekmények miatt voltak előzetes letartóztatásban a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet egyik objektumában, közös cellában.
    Április 11-én a vádlottak a zárka bejárati ajtajánál található villanykapcsoló foglalatát lefeszítették, a vezetékeket kihúzták és úgy állították be, hogy az ajtó kinyitása esetén a drótok érintkezzenek a befelé nyíló fém ajtóval.
    Ezt követően - mivel tudták, hogy biztonsági kamerán keresztül figyelik őket - filctollal firkálni kezdték a zárka falát, annak érdekében, hogy az őröket odacsalják.
    Az ügyeletes tiszt, több körletfelügyelő társával, köztük a sértettel együtt a zárkához ment azért, hogy a vádlottakkal szemben intézkedjen.
    A börtönőrnek az volt a szerencséje, hogy a zárka ajtaját nem kézzel, hanem gumitalpú cipőjével tolta be. A befelé nyíló ajtó ugyanis ekkor érintkezett az útjába helyezett 230 volt feszültségű vezetékkel, vagyis a fém ajtó áram alá került. Ez pedig az ajtóban az élet kioltására alkalmas villamos feszültséget hozott létre - állapította meg a főügyészség.
    A vádban szereplő bűncselekmény miatt a fiatalkorúval szemben kiszabható szabadságvesztés leghosszabb időtartama 15 év, a már felnőtt korú társa estében pedig 20 év - közölte a helyettes főügyész.