Tivadar napja van. | 2024.04.20

Ingatlan.com: fehéredhet az albérleti piac az új intézkedésekkel

2018-01-05 10:30:00

Az ingatlan.com szakértője szerint az idén bevezetett intézkedésekkel tovább fehéredhet az albérleti piac, és nőhetnek az adóbevételek.

    Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1 aktuális csatornán pénteken elmondta: jelentős változás, hogy a lakásukat bérbe adóknak az ingatlankiadásból származó és 1 millió forintot meghaladó jövedelem után 2018-ban már nem kell a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) megfizetniük, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell majd fizetni. Az is kedvez a piac fehéredésének, hogy már 3 ingatlan után lehet választani a tételes átalányadózást, ami évente 38 400 forintot jelent minden kiadott lakás után.
    Hozzátette: mindez azonban nem jelenti azt, hogy csökkennek majd az albérletek árai. A bérleti díjak emelkedését meggátolhatja a szakértő szerint, hogy idén akár 15-20 ezer új lakást is átadhatnak, ami a kiadó lakáspiacon szinte azonnal megjelenik. Ha nő a kiadó lakások kínálata, az az árak emelkedését meggátolhatja, vagy adott esetben csökkentheti - vélekedett.  
    Kifejtette, hogy idén emelkedik a munkáltató által adható adómentes lakhatási támogatás: míg 2017-ben az alkalmazottak a minimálbér 40 százalékát kaphatták támogatásként, 2018-tól ez az összeg elérheti a minimálbér 60 százalékát. Mivel 2018-ban tovább nőtt a minimálbér, így az adómentesen adható havi támogatás 51 ezerről közel 83 ezer forintra emelkedett januártól - mondta a szakértő.