Auguszta napja van. | 2024.03.29

Chicagóban tavaly jelentősen csökkent az emberölések száma

2018-01-02 08:31:00

Chicagóban tavaly 16 százalékkal csökkent az emberölések száma - derül ki a város rendőrsége által hétfőn kiadott jelentésből.

    A rendőrségi statisztikák szerint míg 2016-ban 771 gyilkosságot követtek el az Egyesült Államok közép-nyugati metropoliszában, addig 2017-re ez a szám 650-re apadt. Hasonlóképpen csökkent a lövöldözések száma is: 3550-ről 2785-re. Kisebb arányban, mindössze 2 százalékkal esett vissza viszont a nem fegyveres bűncselekmények - például rablások, tolvajlások, verekedések - száma.
    Az adatok nyilvánosságra hozatala után az AP amerikai hírügynökség megjegyezte: bár az elért eredmény nem lebecsülendő, New Yorkhoz és Los Angeleshez képest Chicago még mindig rendkívül veszélyes város. Chicagóban - amely az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa - több emberölést követnek el, mint New Yorkban és Los Angelesben együtt véve. Az AP idézte Marshall Hatch tiszteletest, akinek temploma Chicago egyik legveszélyesebb negyedében, a West Side-on van. "Az, hogy Chicagóban egyetlen évben 600 ember hal meg, pokolian nagy arány" - fogalmazott a tiszteletes.
    A rendőrség most nyilvánosságra hozott adatai szerint tavaly 22 százalékkal csökkent a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma, miközben 27 százalékkal több fegyveres bűnelkövetőt tartóztattak le, mint egy évvel korábban, és több mint 8600 illegálisan tartott fegyvert koboztak el.
    "Én büszke vagyok rendőreinkre, akiknek tavaly sikerült csökkenteniük a fegyveres erőszakot a városban" - szögezte le közleményében Eddie Johnson, a chicagói rendőrség főfelügyelője. A rendőrség szerint az eredmények a testület megnövelt létszámának, az új módszereknek és eszközöknek, valamint az okosabb rendőrségi stratégiának köszönhetőek. Kivált eredményesnek bizonyult például a városban a 22 rendőrőrs közül hatnál kialakított, úgynevezett Stratégiai Döntéseket Támogató Központ: ezeket olyan különleges hangérzékelő berendezésekkel szerelték fel, amelyek azonnal azonosítják a fegyverropogás hangjait és irányát is, és azonnal riadóztatják a rendőröket a számítógépeiken vagy az okostelefonjaikon.
    Az első ilyen központot, illetve berendezést Englewoodban, Chicago egyik szintén nagyon veszélyesként számon tartott déli negyedében kezdték működtetni. Englewoodban 2017 decemberében 48 gyilkosságot követtek el, míg az előző év decemberében 86 volt az emberölések száma.
    Közleményében Johnson főfelügyelő kitért arra is, hogy a 2018-as esztendő egyik fő feladata a gengszterbandák elleni küzdelem lesz. Tervezik a rendőrség létszámának további növelését is. 2017-ben több mint 1100 fővel nőtt az állomány létszáma, s idén további csaknem kétezer új rendőrt vennének fel. A tervek szerint a jelenlegi 12 575 rendőr helyett 2018-ban már 14 400 egyenruhás teljesít majd szolgálatot. A rendőri szakszervezet vezetője, Kevin Graham szerint a járőrszolgálatot teljesítő rendőrök létszámának növelése hozzájárul majd a bűncselekmények megelőzéséhez, illetve annak felderítéséhez, hogy hol, melyik negyedben várhatóak konfliktusok.