Antal napja van. | 2019.01.17 | MNB középárfolyam:

Ismét összecsaptak a biztonságiakkal a palesztinok a pénteki ima után

2019-12-15 17:59

Ismét összecsapások voltak a palesztin tüntetők és az izraeli biztonságiak között a pénteki imát követően - jelentette az izraeli média. 

    Egy palesztin késével egy  rendőrre támadt és  súlyosan megsebesítette egy Rámalláh és Bét El közötti Ajjus téren zajló tüntetésen, ezt kovetően rendőrök rálőttek a merénylőre. 
    A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a palesztin támadó életveszélyes sérüléseket szenvedett, és rajta kívül tizenhét sebesültet ápoltak a pénteki összecsapások következtében, általában gumilövedékek és tömegoszlatáshoz használt könnygáz belélegzése miatt.
    A Háárec című újság értesülése szerint a meglőtt palesztin férfi újságírónak adta ki magát, így került  az izraeli biztonságiak közelébe+, majd késével rátámadt a hozzá legközelebb álló rendőrre. 
    A pénteki imát követően számos helyen vonultak utcára Ciszjordániában a palesztinok, hogy  tiltakozzanak Donald Trump amerikai elnök december 6-án elhangzott bejelentése ellen, amely Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának és utasítást adott az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének előkészítésére. 
    Az eheti pénteki demonstrációkkal emellett a Hamász megszületésének harmincadik évfordulóját is ünneplik a palesztinok, a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet több száz fős megemlékezéseket szervezett ebből az alkalomból a ciszjordániai Nabluszban és Rámalláhban.
    Emellett jelentősebb összecsapások voltak az izraeli biztonságiakkal még  Hebronban, Betlehemben, a Jeruzsálem melletti Kalandia kereszteződésben, és a Talmonhoz vezető útnál. A Gázai övezetnél több  tucat tüntető vonult a kerítéshez, ott is összetűzések történtek az izraeli biztonságiakkal.
    Iszmail Haníje csütörtökön egy gázai tömeggyűlésen ismét Izrael elleni további harcra, intifádára szólította fel a palesztinokat. "Soha nem ismerjük el Izrael létét, mártírok milliói menetelnek Jeruzsálembe!"- tüzelte a Hamász politikai vezetője az egybegyűlteket.