Antal napja van. | 2019.01.17 | MNB középárfolyam:

Szatmárnémeti diákok nyerték a Demokrácia 1x1 középiskolai vetélkedő döntőjét

2019-12-14 18:45

 

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium "Éneklő borz" nevű csapata nyerte meg a Demokrácia 1x1 elnevezésű középiskolai vetélkedő döntőjét - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtökön az MTI-vel. A fiatalok 159 csapat közül bizonyultak a legjobbnak.

 

    A Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága szeptemberben hirdette meg vetélkedőjét a Kárpát-medencei középiskolás diákok számára. 
    A vetélkedő célja az volt, hogy a fiatalok átfogó ismereteket szerezzenek a demokrácia, az emberi jogok, az állampolgárság, a választási rendszer és a nemzetközi intézmények témakörében. A vetélkedőre 159 csapat (636 külhoni magyar diák) jelentkezett: a Felvidékről 6, Kárpátaljáról 13, Erdélyből 62, a Vajdaságból 77, Horvátországból pedig egy csapat.
    Az első fordulóban, novemberben a diákok a saját iskolájukban írták meg a tananyag alapján összeállított tesztet. A második, regionális fordulóban az elméleti tudáson kívül a tanulók gyakorlati tudásukról is számot adtak: voltak a vitakészséget, az érvelést mérő feladatok is. 
    A csütörtöki döntőbe 11 csapat jutott be: egy-egy csapat a Felvidékről, illetve Kárpátaljáról, öt csapat Erdélyből, négy pedig a Vajdaságból. A döntőben a csapatoknak nem csak lexikális tudásukra, de kreativitásukra is szükségük volt, az írásbeli feladatok mellett a zsűri értékelte előadásmódjukat és vitakészségüket is.
    A versenyen a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium "Éneklő borz" nevű csapata ért el első helyezést (Románia). A második a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium "Filokrácia" nevű csapata lett (Románia). A harmadik helyezett a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium "Bulé" nevű csapata (Románia). 
    A győztes csapat tagjai értékes tárgynyereményt kaptak, a legjobb csapatok pedig 2018-ban az Európai Parlamentben tehetnek látogatást.