Gedeon napja van. | 2024.03.28

Semjén: felemelő érzés, hogy az ország háza ad otthont a Kárpát-medencei fiatalok vetélkedésének

2017-12-14 10:27:39

Felemelő érzés, hogy a nemzetrészek középiskolás diákjai vetélkedésének az ország háza ad otthont - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön Budapesten.

    A politikus a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által Kárpát-medencei középiskolás diákoknak meghirdetett, Demokrácia 1x1 elnevezésű vetélkedő döntőjének megnyitóján, a Parlamentben felidézte: a kettős állampolgárságról szóló törvény célja az volt, hogy "nemzettársaink polgártársaink lehessenek", az Országház pedig az egyetemes magyarság háza. 
    Azóta a Ház falai között sok esemény történt ennek szellemében, itt indult újra a Magyar Állandó Értekezlet és itt tette le a Szent Korona előtt esküjét a félmilliomodik honosított állampolgár, Böjte Csaba ferences szerzetes - mondta, hozzátéve, most pedig a Parlament a Kárpát-medencei fiatalok vetélkedésének ad otthont. 
    Kitért arra, volt időszak, amikor a tanulmányi, műveltségi vetélkedőket - a diákok túlterheltségére hivatkozva - igyekeztek kiiktatni az oktatásban, szerencsére - jegyezte meg - ez ma már másként van. Ennek szellemében hirdette meg az NVI a középiskolásoknak szóló vetélkedősorozatát néhány évvel ezelőtt - tette hozzá. 
    Mint mondta, 1948 után az iskolai tananyagból minden olyan ismeretanyag kikerült, ami a választásokra, a többpártrendszerre, a parlamenti működésre vonatkozott, de ez a tudásanyag kezd visszakerülni a tankönyvekbe. 
    Semjén Zsolt hangsúlyozta: a verseny értékes tudást nyújt, az NVI és a Miniszterelnökség által összeállított tananyag sokszínű és praktikus. Állampolgársági ismereteket tartalmaz, különös tekintettel a választásokra, az állampolgárságra, mindezt nemzetközi összehasonlításban, a történelmi távlatok összefüggésében - sorolta. 
    Kitért arra is, hogy az egymilliomodik honosított új magyar állampolgár a családjával szombaton teszi le az esküt a Sándor-palotában. 
    Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke kiemelte: a vetélkedővel az volt a céljuk, hogy megszólítsák a fiatalokat, akiknek a választási részvételi aránya hagyományosan alacsony.
    Felidézte: két évvel ezelőtt indították a vetélkedősorozatot, az első két évben magyarországi diákoknak hirdették meg, majd a nagy sikerre tekintettel döntöttek arról, hogy idén Kárpát-medencei szinten tartják meg a versenyt. 
    Az NVI elnöke arról is beszélt, ők is tanulhatnak a fiataloktól, a többi között arról, hogyan lehet őket megnyerni a szavazáson való részvételre. Ugyanakkor - jegyezte meg - ha a fiatalok a verseny segítségével átlátják, hogyan néz ki a választási eljárás, milyen fontos szerepe van egy szavazatnak is, akkor át tudják adni ismerőseiknek, családtagjuknak is ezt a tudást. 
    A vetélkedő célja, hogy a fiatalok átfogó ismereteket szerezzenek a demokrácia, az emberi jogok, az állampolgárság, a választási rendszer és a nemzetközi intézmények témakörében. A versenyen 14-18 éves, szlovákiai, ukrajnai, romániai, szerbiai, horvátországi vagy szlovéniai, magyar tanítási nyelvű középiskolába járó diákok vehetnek részt. 
    A nevezési határidő lejártáig 159 csapat (636 külhoni magyar diák) jelentkezett: a Felvidékről 6, Kárpátaljáról 13, Erdélyből 62, a Vajdaságból 77, Horvátországból pedig egy csapat.
    Az első fordulóban, novemberben a diákok a saját iskolájukban írták meg a tananyag alapján összeállított tesztet. A második, regionális fordulóban az elméleti tudáson kívül a tanulók gyakorlati tudásukról is számot adtak: voltak a vitakészséget, az érvelést mérő feladatok is. 
    A csütörtöki döntőbe 11 csapat jutott be: egy-egy csapat a Felvidékről, illetve Kárpátaljáról, öt csapat Erdélyből, négy pedig a Vajdaságból. A döntőben a csapatoknak nem csak lexikális tudásukra, de kreativitásukra is szükségük van, az írásbeli feladatok mellett a zsűri értékeli előadásmódjukat és vitakészségüket is.
    A győztes csapat tagjai értékes tárgynyereményt kapnak, a legjobb csapatok pedig 2018-ban az Európai Parlamentben tehetnek látogatást.