Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: nem befolyásolják az elektronikus fizetések kényelmét az új biztonsági intézkedések

2017-12-13 13:30:00

Nem befolyásolják a mindennapi elektronikus fizetések gyorsaságát és kényelmét a dupla biztonságot előíró, új védelmi szabályok - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Ismertette, hogy az elektronikus fizetésekhez várhatóan legalább két biztonsági megoldásra - jelszóra, azonosítóra vagy biometrikus eszközre - lesz szükség 2018-tól. A fokozott biztonsági követelmények hatásaival az ügyfelek 2019-től találkozhatnak, de a szigorú intézkedésekre kis összegű, érintőkártyás vagy más speciális fizetéseknél nem lesz szükség - tette hozzá.
    A bankoknak azonban már jövőre teljesíteniük kell az új szabályokat, a dupla biztonsági előírást be nem tartó pénzintézeteknek az ügyfelek esetleges kárát összeghatár nélkül meg kell téríteniük - mondta Binder István.
    A szóvivő hangsúlyozta, hogy a tranzakciók az elektronikus eszközöknek köszönhetően felgyorsulnak, a pénzügyi műveletek biztonságát az EU-n belüli elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó új uniós irányelv, a PSD2 (Payment Services Directive) is erősíteni kívánja.
    A síszezonban külföldre utazókat Binder István bankkártyájuk ellenőrzésére figyelmeztette, hiszen - mint mondta - külföldön jellemzően csak a dombornyomott kártyák működnek, de egyes terminálok ezek közül sem mindegyiket tudják kezelni. Hozzátette, hogy aki távoli országba utazik, annak érdemes elolvasnia a kártyát kibocsátó társaság devizaátváltási szabályait is.