Antal napja van. | 2019.01.17 | MNB középárfolyam:

OGY - Krónika 5. rész (határozathozatalok)

2019-12-12 17:05

 

 Határozatot fogadott el az Országgyűlés az Európai Parlament november 16-án megszavazott, a "Soros-terv végrehajtásáról szóló" határozatával szemben.

 

    
    Jóváhagyták a Kúria 2016-os beszámolóját
    
    Jóváhagyta az Országgyűlés a Kúria 2016-os beszámolóját, a képviselők 145 igen szavazattal, 24 tartózkodás mellett fogadták el a vonatkozó határozatot.
    Darák Péter, a Kúria elnöke korábban azt emelte ki, hogy a konzultációs testületek létrehozása eredményesen járult hozzá a vitatott jogi kérdések megnyugtató rendezéséhez. A tavalyi év jelentősebb joggyakorlat-elemzései közé sorolta az új polgári törvénykönyv rendelkezéseivel összefüggésben a vezető tisztségviselők hitelezőkkel szembeni felelősségét, a társasházi jogvitákkal kapcsolatos ítélkezési gyakorlatot, az előzetes letartóztatás elrendelésének és fenntartásának gyakorlatát, az alaptörvény követelményeinek érvényesülését, illetve a munkaügyi ítélkezés területén az egyenlő bánásmódot és a joggal való visszaélést.
    
    Elfogadták az OBH 2016-os beszámolóját
    
    A parlament 117 igen és 54 nem szavazattal elfogadta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tavalyi évről szóló beszámolóját.
    Handó Tünde, a testület elnöke a legnagyobb kihívásként a jogszabályalkotás tempóját jelölte meg, jelezve: csak tavaly 159 törvény, 501 kormányrendelet és számos miniszteri rendelet született. Jelezte azt is, hogy 2016-ban több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett a bíróságokra, 2015 végéhez képest pedig 10 százalékkal kevesebb volt a folyamatban lévő ügy.
    
    A Ház elfogadta az ügyészség tavalyi beszámolóját
    
    A képviselők jóváhagyták az ügyészség 2016-os beszámolóját is, a Ház 117 igen és 54 nem szavazattal döntött így.
    Polt Péter legfőbb ügyész a bűncselekmények számának további csökkenéséről számolt be a dokumentum kapcsán. Közölte azt is, hogy tavaly 122 ezer ügynél vizsgálták, hogy alkalmasak-e a vádemelésre, és ezt az ügyszám több mint felében meg is tették. Az esetek 11 százalékában a nyomozás megszüntetéséről döntöttek, 8 százalékában annak elhalasztásáról, 3,6 százalékában közvetítői eljárásról.
    Több mint 28 ezer ügyben az ügyész a hagyományos vádiratot nyújtotta be, 15 ezer ügyben gyorsított módszert alkalmazott, további 18 ezerben a tárgyalás mellőzésére tett indítványt.

    Határozat a Soros-terv végrehajtásával szemben 

    Határozatot fogadott el az Országgyűlés az Európai Parlament november 16-án megszavazott, a "Soros-terv végrehajtásáról szóló" határozatával szemben. A dokumentumot 142 kormánypárti és jobbikos igen és 3 - független képviselőtől érkezett - nem szavazattal fogadták el a képviselők. 
    A parlament ezzel kimondja, hogy felháborítónak tartja, ezért elutasítja a bevándorlók befogadására és szétosztására irányuló rendeleti javaslatot, azt, hogy állandó betelepítést és kötelező szétosztást indítsanak el az európai nemzetek kárára.
    A bevándorlók kötelező kvóta alapján történő szétosztása visszafordíthatatlanul megváltoztatná Európa jövőjét és kultúráját - olvasható a határozatban. 
    A parlament azt is elutasította, hogy jogköröket adjanak át a bevándorlást támogató Soros-szervezeteknek annak érdekében, hogy részt vegyenek a bevándorlók behozatalában és szétosztásában. 
    Az Országgyűlés kimondta azt is: elvárja az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, a magyarok népszavazáson kinyilvánított akaratát. 
    A Ház a kormányt is felszólítja, hogy ne engedjen az Európai Parlament és az uniós bürokrácia nyomásának, védje meg az ország jogait, utasítsa el a "Soros-tervet" és folyamatosan tájékoztassa Magyarország polgárait a "Soros-terv" végrehajtásának állásáról és a kormány intézkedéseiről. 
    A vasárnap, több fideszes és kereszténydemokrata képviselő által benyújtott javaslatot kivételes eljárásban tárgyalták meg, a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.
    
    Tájékoztatás a kedvezményekről, juttatásokról 

    Az állam által biztosított egyes kedvezmények és juttatások kedvezményezettjeinek megfelelő tájékoztatása érdekében fogadott el törvénymódosítást a parlament 120 igen, 31 nem és 26 tartózkodó szavazattal.    
    A hétfőn beterjesztett és kivételes eljárásban elfogadott változtatás megteremti a törvényi felhatalmazásokat ahhoz, hogy az államtól kedvezményekben és juttatásokban részesülők erről megkapják a megfelelő tájékoztatást.
    A nemzetgazdasági tárca így kívánja elérni, hogy a mentességet és a kincstár által biztosított juttatásokat mindenki a leginkább kedvező módon vehesse igénybe.

    A külföldön élő magyar gyermekeknek is lehet Start-számlájuk

    Kiterjesztette az Országgyűlés az életkezdési támogatást és a Start-számla nyitásának lehetőségét a külföldön élő magyar gyermekekre is. 
    A fiatalok életkezdési támogatásának kiterjesztésével kapcsolatos törvénymódosítást 117 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a parlament.
    A törvény hatálya kibővült a 2017. június 30. után született, nem Magyarország területén élő, magyar anyakönyvvel rendelkező, magyar állampolgárságú gyermekekre, valamint a kettős állampolgárságot el nem ismerő országokban - Szlovákiában és Ukrajnában - élő, magyar igazolvánnyal rendelkező gyermekekre.
    Új nevet kap a kincstári letéti Start-számla: életkezdési letéti számlának hívják ezentúl. Továbbra is erre a számlára kerül át a 42 500 forintos életkezdési támogatás.