Antal napja van. | 2019.01.17 | MNB középárfolyam:

OGY - Krónika 4. rész (tájékoztatás a kedvezményekről)

2019-12-12 16:45

 

 Az állam által biztosított kedvezmények és juttatások érintettjeinek megfelelő tájékoztatása érdekében szükséges törvénymódosítást tárgyalta meg kedden délelőtt a Ház, különleges eljárásban. 

 


    NGM: a tájékoztatást szolgálja az előterjesztés 

    Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára elmondta: a javaslat célja, hogy az állam által biztosított kedvezmények és juttatások érintettjei megfelelő tájékoztatást kapjanak. 
    A már eddig is elérhető információk mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint az államkincstár a további juttatásokról és kedvezményekről közvetlen tájékoztatást nyújthat a jövőben,  hogy mindenki a számára legkedvezőbb módon vehesse azokat igénybe - fejtette ki. 
    A javaslat azt is biztosítja, hogy az adótitokhoz és a személyes adatok védelméhez fűződő jogok ne sérüljenek. Az érintettek emellett nyilatkozhatnak arról, ha nem kívánnak részesülni a közvetlen tájékoztatásban. 
    Hollik Istvám (KDNP), a törvényalkotási bizottság előadója emlékeztetett: módosító javaslat nem érkezett a kivételes eljárásban tárgyalt előterjesztéshez. 

    Fidesz: kiemelt támogatáspolitikai érdek fűződik a javaslat elfogadásához  

    László Tamás (Fidesz) kiemelt adó- és támogatáspolitikai érdeknek nevezet, hogy az ügyfelek szélesebb ismeretekkel rendelkezzenek a számukra igénybe vehető mentességekről, kedvezményekről, juttatásokról. 
    Azt mondta: négy törvényen változtat az előterjesztés, részben technikai jelleggel, részben a személyes adatok védelme érdekében, de van olyan változtatás is, amely statisztikai céllal született. 
    Rámutatott: a NAV felhatalmazást kap a jogosult személy adatainak kezelésére, az adózással kapcsolatos tájékoztatás céljából, míg a kincstár más kedvezményekkel, juttatásokkal kapcsolatban teheti ezt meg. Mindkét szerv maga folytatja le a tájékoztató kampányt, így az személyes adat és az adótitok védelme biztosított - mutatott rá. 

    MSZP: propaganda célokat szolgál a javaslat 
    
    Burány Sándor (MSZP) az előterjesztést a kormányzati propaganda egy újabb eszközének minősítette. A Fidesz célja szerinte az, hogy az állampolgárok pontosan tudják: "az állam bácsitól milyen ajándékot kapnak". 
    Kijelentette: a közelmúltban számtalan ízléstelen formáját lehetett látni annak, hogyan kampányolnak a szegények között kormánypártiak. 
    Megjegyezte azt is: újabb személyes adatok sokaságát kaparintja meg a kormány és használja propaganda célokra. 

    Jobbik: újra a kormányt tudják reklámozni 
    
    Gyüre Csaba (Jobbik) azt a kérdést tette fel: miért most és miért kivételes eljárásban került a javaslat a Ház elé? Kijelentette: a kormány fogja az adókedvezményekről tájékoztatni az embereket, és fogja magát a népet támogatónak láttatni, a dokumentumba beleírható majd, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére járnak el az érintett szervek. 
    Mikor megy ki hasonló levél azokhoz, akiket a bírságról tájékoztatják? - tette fel a kérdést. 
    "Az Orbán-kormány olyan pénzeket költött kormányzati propagandára, amely talán legutóbb Goebbels idején történt" - jelentette ki. Hozzátette: eközben minden szinten megakadályozzák, hogy az ellenzék is elmondja minderről a saját véleményét. Ez szerinte egypártrendszeri vezetéshez vezet. Hogyan beszélhetünk arról, hogy Magyarországon demokrácia van? - kérdezte. 

    Az ülésen elnöklő Jakab István az összevont vitát lezárta. 

    NGM: ez valóban egy karácsonyi törvényjavaslat 

    Tállai András az elhangzottakra úgy reagált: az előterjesztés valóban egy karácsonyi törvényjavaslat, amiben semmilyen politika nincs. A Jobbik szerinte "nagyon bekapta a horgot", amikor azt hozta ki a javaslatból, hogy nincs demokrácia, egypártrendszer van és a náci Németországgal hozta összefüggésbe azt. Ezzel Gyüre Csaba szerinte nem hazudtolja meg a Jobbik gondolatvilágát. 
    Leszögezte: cél, hogy a kormány szabályozott módon tájékoztassa az embereket.

    Az előterjesztés tárgyalása után az elnöklő Jakab István délig, a határozathozatalokig szünetet rendelt el.