Tivadar napja van. | 2024.04.20

OGY - Krónika 3. rész (határozat a Soros-terv ellen)

2017-12-12 14:55:00

 

Megtárgyalta az Európai Parlament (EP) Soros-terv végrehajtásáról szóló határozatával szemben című országgyűlési határozati javaslatot kedden az Országgyűlés.

 

    
    Fidesz: az EP-határozata egy politikai nyilatkozat
    
    A határozati javaslat összevont vitájában Répássy Róbert (Fidesz) - frakciója támogatásáról biztosítva az előterjesztést - azt mondta: az EP novemberi döntése egy politikai nyilatkozat, egy deklaráció, egy terv végrehajtásáról szól.
    Szerinte nincs hatásosabb eszköz a magyar Országgyűlés kezében, minthogy válaszol erre az EP-határozatra.
    Közölte, ki kell mondani, hogy az Országgyűlés elutasít minden olyan kényszert, amely az ország szuverenitását korlátozza. Hozzátette: a magyar parlament nem mondott le arról a jogáról, hogy meghatározza, kikkel akarnak a magyarok együttélni saját országukban. Kijelentette, az uniós jogot Magyarország tartja tiszteletben és nem azok, akik kényszeríteni akarnak uniós tagállamokat bizonyos döntések elfogadására.
    A Jobbik módosító indítványairól azt mondta, a letelepedési kötvényekkel nem foglalkozik az EP-határozata, így ez a módosító indítvány nem függ össze az országgyűlési határozattal. A terv nevére vonatkozó módosító javaslattal kapcsolatban azt kérte a Jobbiktól, "ne önök védjék meg Soros György személyiségi jogait azzal, hogy ne szerepeljen egy ilyen határozati javaslatban".

    KDNP: az Európai Parlament javaslata a Soros-tervet hajtja végre     
    
    A KDNP-s Hollik István arról beszélt, hogy az Európai Unió bevándorláspolitikájában egyértelmű fordulópont az EP határozata, amely leteszi a voksot a felső korlát nélküli betelepítés és a legális bevándorlás mellett. Szerinte a javaslatban pontról pontra megvalósulnak a Soros-tervben leírt elemek, így ez pofon azoknak az ellenzéki pártoknak, amelyek azt mondták, hogy nem is létezik ez a terv.
    Hangsúlyozta: a javaslat egyértelműen abba az irányba mutat, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a bevándorlást. Szerinte az ügyet az teszi igazán veszélyessé, hogy az Európai Bizottság is osztja Soros véleményét. Hangsúlyozta: a Magyarország elleni nyomásgyakorlás a "következő sebességi fokozatba" kapcsolt, Soros György ellenkampányt hirdetett, és nyílt politikai zsarolást alkalmaznak Magyarország ellen. Kiemelte: a bevándorlás ügye évtizedekre meghatározza Magyarország jövőjét, ezért a határozati javaslatot a KDNP támogatja.
        
    A Jobbik is támogatja a határozati javaslatot
        
    Staudt Gábor, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: a Fidesz-KDNP ugyan azt próbálja elhitetni, hogy az egész ellenzék bevándorláspárti, de ez a Jobbik esetében jóval nehezebb ügy, hiszen a Jobbik a kezdetektől fogva elutasította a bevándorlás minden formáját.
    Közölte: pártja támogatni fogja a javaslatot, amely véleménye szerint 95 százalékban igaz állításokat tartalmaz, ugyanakkor belevettek egy-két tényekkel nehezen alátámasztható elemet is. Felvetette: miért nem Juncker-terv szerepel a javaslatban, hiszen az Európai Bizottság elnöke még annál is rosszabb elképzeléseket fogalmazott meg, mint amit a soros tanulmányokban lehetett olvasni.
    Hangsúlyozta: bevándorlókat Magyarországra behozni eddig csak a letelepedési kötvényekkel sikerült.
        
    Független: jogi nonszensz a javaslat
    
    Szabó Szabolcs független képviselő szerint a  határozati javaslat jogi értelemben nonszensz, mert nem érvényes a benne lévő hivatkozás, az EP döntése ugyanis nem erről szól. Valójában arról van szó, hogy a Fidesz kampányol, és megpróbálja a menekülthelyzetet "kimaxolni", holott a Fidesz-KDNP-kormány engedett be 20 ezer embert pénzért az országba - tette hozzá. Szerinte a kormány hergeli az embereket, hogy ne az ország valós problémáiról, az oktatásról és az egészségügyről legyen szó.
        
    Az MSZP nem vesz részt a szavazásban
     
    Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka hangsúlyozta: Soros-terv nincsen és ezt mindenki tudja, itt valójában arról van szó, hogy a Fidesz el akarja terelni figyelmet az egészségügy gyalázatos állapotáról és a szétvert oktatásról.
    "Felmentő seregként" használják a Soros-terv kifejezést, egy nem létező brüsszeli tervre és egy üzletember nyilatkozataira hivatkozva, és most szabálytalan eljárásban akarnak elfogadni egy olyan határozati javaslatot, amelyet kampányukban felhasználhatnak, holott csak a kormány engedélyezett betelepítést Magyarországra a letelepedési kötvények rendszerével - jelentette ki.
    Közölte, az MSZP eddig sem támogatta és most sem támogatja a kötelező betelepítést, de nem vesznek részt sem szavazásban, sem ebben a "bolhacirkuszban".
        
    Fidesz: sorskérdés a bevándorlás ügye
    
    Balla György (Fidesz) az MSZP-s felszólalásra reagálva azt mondta: a bevándorlás kérdése nem egy probléma, hanem sorskérdés, ezért döbbenetes, hogy ennek kapcsán a szocialisták össze-vissza hazudoznak.
    A Jobbik támogatását pozitívnak minősítette, de szerinte a jobbikosok ezzel sem mossák le magukról azt a szégyent, hogy a kvótanépszavazás után nem szavazták meg az alkotmánymódosítást.
    
    Jobbik: a Fidesz a Soros-terv végrehajtója
        
    Gyüre Csaba arra emlékeztetett, hogy a Jobbik teljes betelepítési tilalmat támogatott volna. "Önök a Soros-terv végrehajtói Magyarországon" - fordult a kormánypárti képviselők felé a jobbikos képviselő, aki szerint Mária Terézia óta nem volt olyan szervezett betelepítés Magyarországon, mint amit az Orbán-kormány a letelepedési kötvényekkel megvalósított.
        
    Fidesz: meg kell győzni Európát!
    
    Turi-Kovács Béla (Fidesz) amellett érvelt, hogy meg kell győzni Európát a magyar álláspontról, közös európai határvédelemre, a migráció lehető legkisebbre szűkítésére van szükség.
        
    Az elnöklő Jakab István a vitát lezárta.