József napja van. | 2024.03.19

Elemző: az Orosz csapatkivonás a szíriai stabilitás jele

2017-12-12 11:30:00

Az orosz csapatkivonás annak a jele, hogy egyre stabilabb a helyzet Szíriában, egyben demonstrálja, hogy Oroszország rendezte az Egyesült Államok ügyetlen lépései nyomán kialakult helyzetet - jelentette ki a Türkinfo hírportál főszerkesztője kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

    Tarik Demirkán közölte: ugyan a csapatkivonás nem teljes, ám ez a lépés is jelzi, hogy Oroszország, Törökországgal és Iránnal együttműködve a szíriai rendezés kulcsszereplőjévé vált.
    Ugyanakkor Törökország, amely évekig sikertelenül követelte Aszad szíriai elnök távozását, mára elfogadta a helyzetet annak fejében, hogy a szíriai kurdok nem kapnak az iraki kurdokhoz hasonló, széles körű autonómiát - fűzte hozzá.
    Arról is szólt, hogy tovább növelte a Törökország és az Egyesült Államok közötti feszültséget, hogy Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Törökország mindig is azon az állásponton volt, hogy a közel-keleti rendezés kulcsa a palesztin kérdés rendezése, ezen belül pedig szimbolikus szereppel bír Jeruzsálem státusza - mondta az elemző.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány