Tivadar napja van. | 2024.04.20

Stratégiai megállapodást kötött Debrecenben a város, az egyetem és az IT Services Hungary

2017-12-11 16:51:30

Háromoldalú, stratégiai megállapodást kötött egymással a debreceni önkormányzat, a Debreceni Egyetem (DE), valamint az IT Services Hungary (ITSH), amely a térség egyik legjelentősebb munkaadója. A megállapodással közel tízéves együttműködés folytatásáról döntöttek - jelentették be a megállapodás aláírói hétfőn sajtótájékoztatón.

    Papp László, Debrecen polgármestere felidézte: az ITSH volt az első vállalkozás 2007-ben, amely a városba települve új foglalkoztatási szektort teremtett. Az SSC (üzleti szolgáltató központok) szektor ma már több mint 3300 embernek ad munkát a hajdú-bihari megyeszékhelyen - tette hozzá megjegyezve, hogy ezen a területen 1900 dolgozójával az ITSH a legnagyobb foglalkoztató a városban.
    Fontos feladatnak nevezte a polgármester, hogy a gazdasági igényekhez igazítsák az oktatást is a városban. Elmondta: egy év alatt három német nagyvállalat döntött úgy, hogy Debrecenben fektet be, ezért úgy döntöttek, hogy előbb a Dózsa György úti általános iskolában, majd a 2018-19-es tanévtől a helyi Csokonai gimnáziumban német kéttannyelvű képzést indítanak.
    Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) kancellárja hozzátette: az infokommunikációs technológiai nagyvállalat debreceni telephelyével kialakított együttműködés 2009-ig nyúlik vissza, azóta működik az ITSH kihelyezett tanszéke az egyetem informatikai karán, s ekkorra tehető a germanisztika intézettel közös munka kezdete is.
    Az azóta eltelt időszakban - a szakmai tárgyak oktatásában való részvételen túl - ösztöndíjprogramok támogatásával, egyetemi állásbörzéken és szakmai napokon való aktív részvétellel, szakdolgozati témák mentorálásával, szakmai gyakorlatokkal és gyakornoki programokkal is támogatta a vállalat az egyetemen zajló munkát - fűzte hozzá.
    Ollárné Riedl Katalin, az ITSH pénzügyi területekért felelős ügyvezető igazgatója kifejtette: a Deutsche Telekom család teljes jogú tagjaként fejlődő, globális ügyfeleknek globális szolgáltatásokat nyújtó ITSH számára Debrecen komoly versenyelőnyöket tud nyújtani, egyebek mellett a magasan képzett munkaerő folyamatos biztosításával.
    Az MTI érdeklődésére hozzátette: a cég idei árbevétele 165-170 millió euró, várható adózás előtti nyeresége mintegy 15 millió euró.
    Mészáros Mariann HR-igazgató hozzátette: Magyarországon négy telephelyen - Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden - összesen 4400 dolgozót foglalkoztatnak, 25 százalékuk a Debreceni Egyetemen végzett, míg a hajdú-bihari megyeszékhelyen foglalkozatott 1900 dolgozójuk 80 százaléka Debrecenben szerzett diplomát. 
    Az elkövetkező években további 260 új munkahely létesítését tervezik Magyarországon - jegyezte meg a HR-igazgató.