Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez az SZFE februárban

2017-12-09 11:43:31

Jövőre is megrendezi a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) a FACT (Festival Arts Cinema Theatre) elnevezésű nemzetközi fesztivált: 2018. február 1. és 4. között öt külföldi és két magyarországi színművészeti egyetem hallgatói mutatkoznak be Budapesten.

    Az SZFE közleménye szerint az európai egyetemi színművészeti fesztiválok világában a budapesti FACT különlegessége a két nagy művészeti ág, a film és a színház együttes bemutatkozása, valamint a társművészetek megjelenése, a díszlet- és jelmeztervező hallgatók munkáinak bemutatása.
    A FACT célja, hogy lehetőséget adjon magyar és külföldi diákoknak, hogy nemzetközi közönség előtt mutassák be vizsgafilmjeiket és vizsgaelőadásaikat, közös műhelymunkákon vegyenek részt, és hosszú távú szakmai kapcsolatokat építsenek ki - hangsúlyozzák az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    A jövő évi FACT-ra meghívást kaptak a bukaresti, a varsói, a prágai, a müncheni, a kaposvári és a svájci színművészeti egyetem produkciói, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem több előadása is szerepel majd a műsoron.
     Mint írják, a 2018-as fesztiválon az egyszemélyes (egynézős) produkcióktól a sokszereplős, nagyszínpadi előadásokig sok különlegességet láthatnak majd az érdeklődők és a résztvevő egyetemek növendékei. A szervezők nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a vendég alkotókat a fesztivál teljes idejére vendégül lássa az SZFE, ezáltal valódi találkozások, érdemi párbeszédek jöhetnek létre, körvonalazódhatnak későbbi együttműködések a különböző országok fiatal művészei között.
    A fesztivál keretében két konferenciát is tartanak, az egyik témája a 100 éve született Fábri Zoltán alkotói munkássága, míg a másiké a magyar színművészeti oktatás jelene és jövője lesz. A találkozón minden magyar nyelvű színházi felsőoktatási intézmény oktatói részt vesznek, vagyis a budapesti mellett az újvidéki, a marosvásárhelyi, a kolozsvári és a kaposvári egyetem szakmai és elméleti oktatói.
    Az ünnepélyes megnyitónak ezúttal is az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont. A nagyteremben az SZFE hallgatóinak díjnyertes vizsgafilmjeit vetítik, az emeleti galérián nyíló kiállításon pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának látványtervezői mutatkoznak be alkotásaikkal.