Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyarország szuverenitását kérdőjelezik meg a kötelezettségszegési eljárásokkal

2017-12-09 11:10:00

Az ország szuverenitását akarják megkérdőjelezni a kötelezettségszegési eljárásokkal - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombat reggel telefonon az MTI-nek.

    Az államtitkár felidézte, az Európai Bírósághoz fordult csütörtökön az Európai Bizottság (EB), a harmadik szakaszba léptetve ezzel a civil törvény, a felsőoktatási jogszabály-módosítás, illetve a menekültkvóták elutasítása miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárásokat.
    Völner Pál hangsúlyozta, politikai ügyek miatt indultak a kötelezettségszegési eljárások, hiszen nem jogszabály-átültetési problémákról van szó.
    "Az is látszik, hogy mind a három ügy markánsan kapcsolódik Soros György személyéhez" - mondta, hozzátéve, a nemzeti konzultáció miatt a kormány pozíciója kötött, és ki fog tartani.
    Felidézte, a Lengyelország, Magyarország és Csehország ellen indított kvótaperben az a kormány jogi álláspontja, hogy a menekültek elosztásának határideje szeptember végén lejárt, addig viszont sok tagállam egyáltalán nem, vagy csak részben hajtotta végre a célt, vagyis a menekültek befogadását, ami kettős mércének minősül.
    A CEU ügyével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásról azt mondta, a felsőoktatás kérdéskör nemzeti hatáskörbe tartozik, ezért ez egy "érdekes" jogvita lesz a bíróságon.
    A harmadik eljárásról, amelyet a civil törvény miatt indítottak elmondta, több hónap eltelt a jogszabály bevezetése óta, semmiféle hátrány nem érte az érintetteket. Magyarországon mintegy 60 ezer civil szervezet van, és egy tucatnyi "hőbörgő" miatt indít eljárást a bizottság - tette hozzá.