Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hollik István (KDNP) a Momentum alelnökével vitázott

2017-12-09 09:29:00

A civil szféra "él és virul" Magyarországon, és egyáltalán nem gondolja azt, hogy a kormány ellehetetlenítené ezen szervezeteket - mondta Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, aki a Momentum Mozgalom alelnökével vitázott pénteken Budapesten. Soproni Tamás szerint a magyar kabinet által támadott civil szervezetek jobban átláthatók, mint néhány kormányzati szerv. 

    Hollik István arról, hogy melyik az erősebb párt, a KDNP vagy a Momentum, azt mondta: a KDNP létezik, és Európában egyedülálló politikai szövetségi rendszert valósít meg a Fidesszel. Alapvető értékrend azonosság van köztük, ezért 15 éve eldöntötték, hogy szövetségben indulnak.
    Soproni Tamás rámutatott: a mérések szerint egyértelmű a helyzet, ha arról van szó, kinek van nagyobb hatása az országra, de azon vannak, hogy ezen változtassanak. Hozzátette azt is: ők nem akarnak megszüntetni más pártokat, szemben a Fidesz-KDNP-vel. Mozgalmukat "jövőre nyitott" szervezetként jellemezte, és kiállt az innovatív megoldások mellett az oktatásban, és a gazdaságban egyaránt.
    Hollik István azt mondta: ha a Momentum hisz a teljesítményelvűségben, a jövőre nyitottságban, ők azt mondják "me too", és nem csak hisznek benne, hanem meg is valósítják. Kiállt az egykulcsos adórendszer mellett, mert nem igazságos, ha valaki előre akar jutni, azt többkulcsos adóval büntetik. Kitért arra is: a gyermekvállalásra nagyon fontos teljesítményként tekintenek, ezért vezették be a családi adórendszert. Az innovatív megoldásokról szólva felhívta a figyelmet a Jedlik Ányos-programra és az elektromos autók vásárlásának kormányzati támogatására.
    Soproni Tamás úgy reagált: szerinte is teljesítményelvű a kormány, de mást értenek alatta. Volt olyan idő, amikor az is teljesítménynek számított, ha valaki jól házasodik - jegyezte meg. Rámutatott: a magyar emberek akkor akarnak majd több gyereket, ha megfelelő színvonalú az oktatási és az egészségügyi rendszer.
    A Momentum népszavazási kezdeményezéséről, amely a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény hatályon kívül helyezését célozza, a szervezet alelnöke azt mondta: az első héten több mint 20 ezer aláírást gyűjtöttek. Jó ütemben haladnak, már nem csak Magyarországon gyűjtenek, hanem Londonban is, s még száz napjuk van, hogy meglegyen a szükséges számú aláírás. Szerinte ma Magyarországon a pártok vagy "Sorosoznak, vagy összefogásoznak", de az embereket valójában nem ez érdekli.
    Hollik István azt mondta: a Momentummal az a probléma, hogy bár sokszor beszélnek a vízióról, de ezt valójában nem látni náluk.
    A civiltörvényről szólva kiemelte: 3-4 éve azzal találkoztak, hogy bizonyos politikai motivációval bíró, és külföldről finanszírozott civilek politikai tevékenységbe kezdenek. A jelenség a bevándorlási krízissel pedig egyre erősödött. A törvény nem szól sem többről, minthogy akik 7,2 millió forintnál több külföldi támogatásban részesülnek, azoknak ezt önbejelentő módon jelezniük kell. Hangsúlyozta: nem felel meg a valóságnak, hogy a törvény ellehetetlenítené a civil szervezetek működését, vagy megbélyegezné őket.
    Soproni Tamás azt mondta: ezek a szervezetek külföldi forrásokat hoznak be, amelyekből rászoruló magyar embereket támogatnak. Ezeket az uniós forrásokkal állította párhuzamba. Hozzátette: ezen szervezetek jól átláthatóak, jobban, mint némelyik kormányzati szerv. Nagyobb befolyási lehetőség van az oroszoktól a paksi beruházásra érkező 1000 milliárdos hitelben, mint a norvég civil alaptól jövő 7,2 millió forintban. Mindez olyan világ felé vezet, hogy az államnak nincs alternatívája, ami félelmetes - vélekedett.
    Hollik István szerint a politikában nagyon veszélyes a valóság krónikus tagadása, és amit Soproni Tamás elmondott, annak köze nincs a valósághoz. Megjegyezte: 62 ezer civil szervezet működik ma, ebből hetvenet támogatnak külföldről. A civil szféra él és virul - fogalmazott, szerinte a civil szervezetek nem állítják, hogy ellehetetlenítik őket, ezt a Momentum mondja.
    Soproni Tamás szerint az az ijesztő, hogy kiszemelnek egy csoportot és megbélyegzik azt. A civiltörvénynek nincs más célja, mint, hogy a Fidesz és a KDNP hatalomban maradjon, ezért nincs szó az oktatásról, az egészségügyről, a szociális helyzetről.
    Hollik István szerint a Momentum egyáltalán nem egy 21. századi párt, annyit tett, hogy "szétbarmolt" egy álmot, az olimpiát.
    Soproni Tamás azt mondta: a társadalomban csak az árkok nőttek az elmúlt években, amit nagyon nehéz lesz reparálni. A közvélemény-kutatások csak azt bizonyítják, mennyire romlottak a kormánypártok, fapofával hazudnak, eközben valódi programjuk nincs - vélekedett. Arról, hogy a Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ is alkalmatlan eszköznek tartja a népszavazást, azt mondta: több eszköz van, és nem lehet lemondani egyikről sem. A céljuk, hogy visszavonassák ezt a törvényt, megvalósuljon a népszavazás és gyengüljön a Fidesz - közölte a Momentum politikusa, akinek szimpatizánsai hangosan számolták, hányszor hangzott el Soros neve. Soproni Tamás a vitapartnere kérdésére megerősítette: az érintett szervezetek kapnak támogatást a Nyílt Társadalom Alapítványtól.
    Hollik István rámutatott: Fidesz-ellenességből nem lesz nemzetépítés, az nagyon kevés. Ennyit tud a mai ellenzék, érdemi viták nincsenek - összegzett a kormánypárti politikus, aki szerint a bevándorlás kérdésében a Momentum egyértelműen letette a voksot Soros mellé.
    A Jobbik és az ÁSZ csatájáról azt mondta: a magyar törvényeket mindenkinek be kell tartania. Ha nem ezt teszi, az szankciót von maga után.
    Soproni Tamás azt mondta: bárcsak így lenne, de most egy állami szervet használ fel a kormány arra, hogy ellehetetlenítsen egy pártot. 
    Hollik István szerint ez durva vádaskodás, amit visszautasított.