Emma napja van. | 2024.04.19

Tillerson: Washington elítéli az Ukrajna ellen elkövetett orosz agressziót

2017-12-06 15:21:40

A NATO és az Egyesült Államok elítéli az Ukrajna ellen elkövetett orosz agressziót, és fenntartja álláspontját, hogy "nem normalizálódhat"  kapcsolatuk Oroszországgal, amíg Moszkva megszállás alatt tartja Ukrajna bizonyos területeit - jelentette ki Rex Tillerson a NATO brüsszeli külügyminiszteri találkozójának második napját követően tartott sajtótájékoztatóján.

    Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Oroszország Ukrajna elleni erőszakos fellépése továbbra is a legnagyobb veszélyt jelenti Európa biztonságára, ezért a katonai szövetség megerősíti a transzatlanti egységet a fenyegetéssel szemben.
    A NATO-külügyminiszteri találkozón  egyértelművé tették, hogy a katonai szövetség kiáll Ukrajna függetlensége és területi egysége mellett, és semmilyen körülmények között sem fogadja el a Krím illegális bekebelezését - húzta alá.
    Tillerson hangsúlyozta, az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a NATO misszióinak támogatása mellett, ugyanis tisztában van azzal, hogy a katonai szövetség a biztonság jegyében védi a demokratikus alapelveket és a szabad élet jogának lehetőségét a világ különböző területein. Kijelentette,  országa továbbra is támogatja a közös védelem erősítését, ezért segítséget nyújt  az Európa védelmének támogatást biztosító NATO-missziók munkájához is, mivel az Európára leselkedő veszélyek könnyen válhatnak fenyegetéssé Amerika számára is.
    A külügyminiszter - azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet kívánja elismerni Izrael fővárosaként, és Tel-Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni az amerikai nagykövetséget - elmondta, Jeruzsálem státuszának kérdése nem volt brüsszeli tárgyalásainak középpontjában.
    "A NATO nem részese a közel-keleti békefolyamatnak, a szövetségesek ugyanakkor erősen támogatják a békés, tárgyalásos megoldást célzó erőfeszítéseket" - közölte. Donald Trump amerikai elnök elkötelezett a közel-keleti békefolyamatok mellett, és ezen munkálkodó szakértői csapatával együtt nagyon bízik annak sikerében - húzta alá.
    Elmondta, az Egyesült Államok elismerését fejezi Romániának,  Görögországnak, az Egyesült Királyságnak, Észtországnak és Lengyelországnak a szövetség mellett tett kötelezettségvállalásuk kapcsán, ugyanis ez a hat ország jelentősen megközelítette a NATO-tagállamok 2014-ben kitűzött azon célját, hogy bruttó hazai termékük két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják. Tillerson a többi tagállamot is arra bíztatta, hogy tegyenek eleget kötelezettségvállalásaiknak.