Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jóváhagyták a közvilágítási oszlopok reklámcélú hasznosításának pályázatát

2017-12-06 14:21:00

A Fővárosi Közgyűlés szerdán jóváhagyta a közvilágítási oszlopok reklámcélú hasznosítására vonatkozó nyilvános pályázati kiírást, valamint azt a megállapodást, amellyel rendezik az ESMA Reklám Zrt. díjtartozását a korábbi oszlophasználatért.

    A képviselők 17 igennel, 7 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett támogatta az előbbiekről szóló előterjesztést.
    A Fővárosi Közgyűlés augusztus 30-án döntött arról, hogy a Budapest területén lévő és a fővárosi önkormányzat, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft., valamint a BKK Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. tulajdonát képező közvilágítási oszlopokat "tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszköz" elhelyezése céljából a tulajdonosokkal közösen nyilvános pályázat útján közösen fogja hasznosítani.
    A testület jóváhagyta az ESMA-val kötendő megállapodást, amely szerint a társaság a fővárosi önkormányzatnak nettó 39,5 millió forintot, a BKK-nak 2,5 milliót, a BDK-nak 82,5 millió forintot plusz késedelmi kamatot fizet.
    A napirend vitájában az ellenzék bírálta a pályázati kiírást és a megállapodást is.
    Tokody Marcell (Jobbik) szerint a javaslat "Garancsi cégének a helyzetbehozásáról" szól, és indítványozta is, hogy az ESMA Zrt.-t zárják ki a pályázók köréből.
    Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint az egész dolog arról szól, hogy a Fidesz 2018 tavaszára plakáthelyeket szervez magának a választásokra. Botránynak nevezte, hogy több mint két évig nem fizetett az ESMA az oszlopok használatáért, és ezért kár érte a fővárost, most pedig kis összeggel rendezheti a tartozását. A képviselő szerint a pályázat úgy lett kialakítva, hogy azt csak az ESMA nyerheti meg.
    Horváth Csaba (MSZP) viccnek nevezte az oszlophasználati pályázatot, mert szerinte nincsenek meg az alapjai annak, hogy valós piaci versenyt eredményezzen.
    Csárdi Antal (LMP) nagyon jó indulatúnak, "barátinak" nevezte az elszámolásról szóló megállapodást. 
    Tarlós István főpolgármester azt közölte: folynak az egyeztetések, és az ESMA-nak el kell számolni a tartozásával.
    Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: nem legalizálják utólag az ESMA tevékenységét, a cég ki fogja fizetni a rendeletben meghatározott díjtételek alapján a tartozását, néhány esetben kétszeres díjat fizet. Hozzátette: nem igaz, hogy csak az ESMA tud indulni a pályázaton.