Emma napja van. | 2024.04.19

Latorcai: három év alatt 103 milliárdot fordít a kormány a fogyatékos emberekre

2017-12-05 14:25:33

A kormány a fogyatékosságügyi fejlesztésekre 103 milliárd forintot fordít a következő három évben európai uniós forrásokból, vagyis a szociális területre jutó mintegy 409 milliárd forint negyede a fogyatékos emberek életminőségének javulását, társadalmi integrációjukat szolgálja majd - mondta a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára Az év esélyteremtő munkahelye díj átadásakor kedden a Miskolci Egyetemen. 

    Latorcai Csaba az eseményen, amelyen "Fogyatékos személyek foglalkoztatásának segítéséért" elismerést vehetett át, hozzátette: a díjazottak esélyt teremtenek a megváltozott munkaképességűeknek arra, hogy ők is dolgozhassanak, értéket teremthessenek, teljes életet élhessenek. Így példát mutatnak arra, hogyan lehet eredményesen, türelemmel, egymás kölcsönös elfogadásával megélni a mindennapokat.
    Közölte, az alaptörvény külön intézkedésekkel védi a fogyatékossággal élőket, akik a fogyasztóvédelemben és az új büntető törvénykönyvben is kiemelt védelmet kaptak.
    A kormány elkötelezett amellett, hogy a fogyatékossággal élők életminőségét folyamatosan és minden eszközzel javítsa. A cél az, hogy önálló, méltó életet éljenek, és minden szolgáltatáshoz maradéktalanul hozzáférjenek - hangsúlyozta Latorcai Csaba.
    Mint mondta, emelt összegű pénzügyi ellátásokkal, a szolgáltatások fejlesztésével, foglalkoztatási adókedvezményekkel és foglalkoztatási programokkal segítik a fogyatékossággal élőket, ennek köszönhetően közülük ma már kétszer annyi embernek van munkája, mint amennyinek 2010 előtt volt. 
    A miskolci Szimbiózis Alapítvány 10. éve adja át a borsodi megyeszékhelyen Az év esélyteremtő munkahelye díjat. 
    Jakubinyi László, az alapítvány elnöke arról beszélt, hogy alapításuk, 1999 óta elkötelezettek a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek támogatása mellett.
    Közölte: törekvésük, hogy az érintettek el tudjanak helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon, ennek érdekében 14 éve működtetik foglalkoztatást segítő szolgáltatásaikat.
    A már meglévő munkáltatók elismeréseként és további munkáltatók figyelmének felkeltése érdekében szakmai partnereikkel együtt hozták létre 2008-ban Az év esélyteremtő munkahelye díjat. Ezzel céljuk a környezetükben működő munkáltatók társadalomtudatos, nem diszkrimináló foglalkoztatáspolitikájának elősegítése.
    A díjat a Szimbiózis Alapítvány minden évben a fogyatékos emberek világnapja alkalmából azoknak a vállalkozásoknak adja át, amelyek társadalmi felelősségvállalás területén tanúsított gyakorlatát a legmegfelelőbbnek tartja, és amelyek stratégiájukkal a későbbiekben esélyegyenlőségi szempontból mintát nyújthatnak a piac többi szereplője számára - közölte Jakubinyi László. 
    Idén kisvállalkozás kategóriában a tokaji Bacchus Étterem, a közepes vállalkozások közül a kazincbarcikai Litoplan Kft., míg a nagyvállalkozás kategóriában a miskolci Shinwa Magyarország Precíziós Kft. kapta a vándordíjat.
    Az alapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy huszonöt éve, az ENSZ határozata alapján szerte a világon december 3-án tartják a fogyatékos emberek világnapját.