Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kovács Árpád: biztosnak látszik a négy százalék körüli növekedési trend

2017-12-05 12:01:49

A négy százalék körüli gazdasági növekedési trend biztosnak látszik, ez az európai átlagos növekedésnél másfél-kétszer nagyobb - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

    Megjegyezte, hogy a magyarországi konjunkturális kilátásokat a német vállalatok soha nem látták ilyen jónak, a német növekedés viszi magával a magyar konjunktúrát.
    A növekedés összetételéről elmondta: a külkereskedelmi számok alapján minden indok megvan a kapcsolatok diverzifikálására, a keleti vagy déli nyitásra, hogy több lábon álljon az ország. Magyarországon a növekedés erőteljesen kapcsolódik Németországhoz és az európai trendekhez, de egyre nagyobb arányban kapcsolódik a távol-keleti piacokhoz, és azokhoz a területekhez, amelyekhez Magyarországnak tradicionális partnerérdekeltsége volt.
    Kiemelte: jelentős a magyar tőkeexport a környező országokban és távolabb is, ezen a területen kapcsolataiban erősödő, felfelé mutató a trend, aminek megvannak a költségvetési összefüggései.
    Kovács Árpád szerint az idei költségvetés eddig a tervek szerint halad, az uniós módszertan szerinti úgynevezett eredményszemléletű elszámolás a tervezettnél még jobb is lehet, 2-2,4 százalék közé várható. 
    Egy területen van eltérés: a magyar állam meghitelezte az uniós projekteket, hogy azok ne akadjanak meg, ezért a pénzforgalmi szemléletű elszámolások miatt a hiánymutató rosszabb lesz. Ezek a pénzek azonban meg fognak térülni, és addig sem állnak le a projektek - fejtette ki Költségvetési Tanács elnöke.