Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bíró: az integritási szabályzat a korrupcióellenes összefogás fontos eleme

2017-12-05 09:09:23

Az állami szervek korrupcióellenes összefogásának egyik legfontosabb eredménye a bírósági integritási szabályzat megalkotása - fejtette ki Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla elnökhelyettese az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. 

    A korrupció elleni összehangolt, hatékony állami fellépésről szóló nyilatkozatot 2011. november 18-án írta alá a közigazgatási és igazságügyi miniszter, az Állami Számvevőszék elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a legfőbb ügyész, erkölcsi kötelezettséget vállalva az általuk vezetett állami szervek korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítésére, a korrupcióellenes eszköztár fejlesztésére. Az összefogáshoz 2012-ben csatlakozott az Országos Bírósági Hivatal, majd 2014-ben a Belügyminisztérium, tavaly pedig a Közbeszerzési Hatóság és a Magyar Nemzeti Bank. 
    Túri Tamás a műsorban elmondta: a hatéves együttműködés egyik legfontosabb eredménye a bírósági integritási szabályzat megalkotása volt. A bírósági integritás tulajdonképpen egy szervezeti mechanizmust jelent, amelyben elveket és értékeket fogalmaznak meg és eljárási rendet is meghatároznak mellé, ez pedig érinthetetlenséget, támadhatatlanságot biztosít a bíráknak - ismertette. 
    Az elnökhelyettes kifejtette: a bírósági integritás védi a bírákat, ugyanakkor kijelöli azokat a "koordinációs pontokat" a magatartásban, életvitelben, amelyek között az egyébként ítélkezésében független bírónak léteznie kell. Úgy vélte, a bírósági integritás egyfajta szimbiózis a védelem és bizonyos, a bírákkal szembeni elvárások között. 
    A közbizalom az állampolgári tisztelet elnyerése miatt fontos, hogy a bírák függetlenségüket megőrizve tudják tevékenységüket folytatni és az ítélkezési tevékenységükben, szervezeti aspektusban és egyénileg is függetlenek legyenek - tette hozzá.