Emma napja van. | 2024.04.19

Újra a koszovói parlament elé kerül a Montenegróval kötött határegyezmény ügye

2017-12-04 18:31:00

Újra a parlament elé terjeszti a koszovói kormány a Montenegróval kötött határegyezmény becikkelyezését - közölte a Ramush Haradinaj vezette kabinet hétfőn.

    Koszovó és Montenegró 2015 augusztusában kötött megállapodást a határaik rendezéséről. A lépés azonnal heves tiltakozást váltott ki az akkori koszovói ellenzékben, mert a határegyezmény nyolcezer hektár termőföldet juttatna Podgoricának. A parlament végül az egyezmény miatt bizalmatlanságot szavazott az előző kormánynak, és előrehozott választást tartottak. A júniusi voksolást a korábbi ellenzék nyerte meg, ám a határegyezményt nem lehet visszavonni vagy semmissé nyilvánítani, ez ugyanis az egyetlen - még fennálló - feltétele annak, hogy az Európai Unió eltörölje a Koszovóval szembeni vízumkényszert. 
    A pristinai kormány felállított egy bizottságot, amelynek a feladata a Montenegróval kötött határegyezmény felülvizsgálata volt. A testület hétfőn közölte: az egyezmény Pristina számára hátrányos pontokat tartalmaz.
    Azonban a koszovói politikusok sem egységesek a kérdésben, míg Hashim Thaci köztársasági elnök az egyezmény mihamarabbi elfogadását sürgeti, Ramush Haradinaj miniszterelnök az egyik legnagyobb ellenzője a megállapodásnak. A koszovói kormányfő szerint semmissé kell nyilvánítani a megállapodást, Montenegró azonban erről hallani sem akar. A podgoricai parlament már becikkelyezte az egyezményt, és Srdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszter szerint nem volt még példa arra, hogy Montenegró megsemmisített volna egy ratifikált nemzetközi egyezményt, és most sem teszi ezt meg.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó