Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hatszázhetven millió forint a foglalkoztatás elősegítésére Forrón

2017-12-03 19:24:02

A foglalkoztatási paktum projekt célja, helyi szintű, hosszútávú foglalkoztatási együttműködő partnerség kialakítása, a térség foglalkoztatási helyzetének, gazdasági fejlesztésének elősegítése, valamint a terület népességmegtartó erejének és az ott élők életszínvonalának javítása - mondta Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, december elsején, Forrón tartott tanácskozáson, ahol a paktum résztvevői aláírták a szerződést, és megalakították a paktumszervezetet.

Demeter Zoltán a térség országgyűlési képviselője köszönti a tanácskozás résztvevőit (A képre kattintva képtár nyílik.)

A projektet 3 év alatt, 670 millió forintból kell megvalósítani

A közép-borsodi térség projektjének megvalósítója Forró Község Önkormányzata, a B-A-Z Megyei Kormányhivatal, és a KBTF Közép-Borsodi Területfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft. A projektet 2020. május 31-ig, 670 millió forintból kell megvalósítani.

Csütörtöki tanácskozáson a program szereplői foglalkoztatási együttműködést (paktumot) hoztak létre, melynek célja együttműködés és partnerség kialakítása a munkaerőpiaci szervezetek és intézmények között. A paktum egy közösen kidolgozott foglalkoztatási stratégia, melynek keretében, valós munkaerő-piaci keresleten - kínálaton alapuló képzési, oktatási-, humán fejlesztési, foglalkoztatási programokat dolgoz ki és valósít meg.

A megalakult paktumszervezetet Forró Község Önkormányzata, B-A- Z Megyei Kormányhivatal, KBTF Közép-Borsodi Területfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft, B-A- Z Megyei Önkormányzat, Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a térségben található, aktív szerepet vállaló önkormányzatok, és a térségben meghatározó szerepet betöltő vállalatok képviselői, civil szervezetek alkotják, melynek együttműködési szándéknyilatkozatát az érintettek a mai napon ünnepélyese aláírták.

Rakaczki Zoltán, Forró polgármestere vezette a tanácskozást (A képre kattintva képtár nyílik.)

A projekt feladatai közé tartozik munkaerő-piaci helyzetelemzés készítése, foglalkoztatási stratégia kidolgozására, foglalkoztatási fórumok szervezése. A kidolgozott stratégia megvalósítása során a képzések megszervezése, a résztvevő érintett csoportok toborzása, felkészítése, képzése, a programba bevontak mentorálása, egyéni támogatása, és a munkába állók segítése.

A foglalkoztatást elősegítő projekt közvetlen célcsoportjai:

- Az alacsony iskolai végzettségűek.
- A 25 év alatti fiatalok, vagy 30 év alatti pályakezdő álláskeresők.
- Az 50 év felettiek, a GYED-ről, GYES-ről, ápolási díjról visszatérők, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők.
- A tartós munkanélküliséggel veszélyeztetetteknél a munkanélküliségben töltött időtartamba az álláskeresés és a közfoglalkoztatásban történő részvétel időtartama is beszámítható.
- A megváltozott munkaképességű személyek.
- A roma nemzetiséghez tartozó személyek.
- A projekt közvetett célcsoportja azok a munkáltatók, akiknél a munkanélküliek elhelyezkedését ösztönözzük, illetve azon szervezetek, amelyeknek a munkáját, fejlődését szakmai együttműködési hálózat szervezésével, tanácsadással és szakmai fórumok szervezésével segítjük.