Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-12-02 16:50:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Közép-Európa fölött anticiklon helyezkedik el, területén napos és tartósan borult, ködös területek egyaránt előfordulnak. A csúcshőmérséklet döntően fagypont közelében alakul. Eközben a magasnyomás keleti peremén a balti államoktól Fehéroroszországon és Románián át egészen a Jón-tengerig hullámzó frontálzóna húzódik. A front mentén sokfelé hull csapadék; eső, havas eső, havazás vegyesen. A Balkán-félszigeten nagy területen fordult elő 40 mm körüli csapadékmennyiség, sőt Albániából 85-120 mm-es csapadékösszegeket is jelentettek! A fronttól keletre délies áramlással meleg levegő érkezik a Fekete-tenger nyugati partvidékeire is, a Duna-deltában például 15 fok körüli csúcshőmérsékletet mértek. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását egy délkeletre, keletre elvonuló ciklon alakítja, sokfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ---------------------------------------------------- 

    Dél felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és hajnaltól délkelet felől havazás kezdődik, de a keleti határvidéken havas eső is lehet. Vasárnap napközben a Dunántúl keleti felén helyenként, a Dunától keletre sokfelé várható csapadék: eső, havas eső, hó vegyesen, de délutántól már döntően hó, estétől ugyanakkor nyugat felől szűnni kezd a csapadék. Néhány cm vizes, tapadó hóra az Alföld keleti felén lehet számítani. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten vasárnap is megerősödik az északi, északnyugati szél. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -7 fok között alakul, -5 fok körüli értékekre a Bakony, a Gerecse, a Pilis és a Börzsöny környékén számíthatunk. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 és +4 fok között várható.