Emma napja van. | 2024.04.19

Ülésezett a Megyei Közgyűlés

2017-12-01 15:44:38

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése munkaterv szerinti ülést tartott csütörtökön a Megyeháza Dísztermében. Közel két tucat előterjesztést tárgyalt meg a testület, többek közt megyénk 2016-os gazdasági folyamatairól, az árvízvédelemről, a katasztrófavédelemről és a megyei klímastratégiáról hallgattak meg tájékoztatót. Elfogadták a székelyföldi Hargita megyével kötendő együttműködési megállapodást.

A határozatképesség megállapítását követően  elfogadta a testület a napirendet. Elsőként az idei költségvetést módosították, amelyet az önkormányzat szervezeti- és működési szabályzatáról szóló rendelet módosítása követett.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke tett javaslatot a Hargita Megye Tanácsával kötendő együttműködési megállapodás aláírására. A két megye barátsága nem új keletű, de az elmúlt években lendületet kapott, s ennek eredményeképpen döntöttek úgy, hogy megújítják, kibővítik a kapcsolatokat.  Hargita Megye Tanácsa legutóbbi ülésén jóvá hagyta a megállapodást és Borsod-Abaúj-Zemplén közgyűlése is így cselekedett. A dokumentumot a közeljövőben ünnepélyes keretek közt Miskolcon fogják aláírni.

 

A közgyűlés támogatta a hargitai együttműködést

Weilandics Miklós, a NAV megyei adó és vámigazgatóságának vezetője a 2016-os gazdasági folyamatokról adott tájékoztatót. A korábbi időszakkal összevetve kiemelte, hogy a világgazdasági válság után megindult a kilábalás. Megyénkben is a stabilizálódás jelei mutatkoznak. Örömteli, hogy a hozzáadott érték felfelé ívelő tendenciát mutat. Az uniós támogatások megindulásának köszönhetően a beruházási értékek várhatóan idén növekedni fognak. A közgyűlés tudomásul vette a tájékoztatót, akárcsak a KSH áldal készített demográfiai tájékoztatót is.

A díszek becsempészték az ünnepi hangulatot a közgyűlésre

Lipták Attila dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató a tájékoztatójában elmondta, hogy jelentősen nőtt a tűzesetekkel, balesetekkel kapcsolatos mentések száma. Folyamatban van a technika megújulása, megkezdődött a tolcsvai őrs építése. A testület a tájékoztatót egyhangúlag tudomásul vette. Megyénk ár- és belvízvédelmi helyzetéről, az ezzel kapcsolatos felújításokról, fejlesztésekről Csont Csaba, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság főmérnöke tájékoztatta a testületet.

A NAV képviselője részletes tájékoztatást adott a gazdasági folyamatokról

A megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolatairól készült beszámoló kapcsán Török Dezső elmondta, úgy alakítják, hogy segítse a gazdasági kapcsolatok fejlesztését.  A közgyűlés megalkotta a 2018-as munkatervét.

Selmeczi Pál, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat főosztályvezető-helyettese részletesen ismertette a 2018-30 közötti megyei klímastratégia egyeztetési változatát.  A lakóházak hőszigetelésének folytatásától az erdőtüzek potenciális veszélyéig számos témát érintett. A jövőképpel kapcsolatban kiemelte, hogy a nemzeti célokban meghatározott arányban csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. A mező- és erdőgazdálkodás esetében a tájgazdálkodás erősítésére kell törekedni. Fontos, hogy a klímastratégiával kapcsolatos tájékoztató, kommunikáció elérje a szegényebb társadalmi rétegeket is – amivel a hozzászóló képviselők is egyet értettek. A testület tudomásul vette a tájékoztatót.

Közel két tucat előterjesztés került a testület elé

Több a területfejlesztéssel kapcsolatos előterjesztést is megtárgyalt és elfogadott a közgyűlés.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó