Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ismét több tucat feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe Isztambul tartományban

2017-12-01 10:52:41

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet újabb 62 feltételezett tagját vette őrizetbe a török rendőrség pénteken Isztambul tartományban - számolt be róla az Anadolu török állami hírügynökség.

    Az előállítottak mindegyike külföldi állampolgár, de az Anadolu nem tért ki arra, hogy pontosan mely országokból érkeztek. A gyanúsítottak állítólag terrortámadásra készültek, de a jelentés erre vonatkozóan sem közölt további részleteket.
    A Dogan török hírügynökség ugyanakkor úgy tudja, hogy az érintettek anyagi támogatást nyújtottak a Szíriában és Irakban harcoló társaiknak, valamint dzsihadistajelölteket közvetítettek ki hozzájuk.
    Isztambulban és környékén összesen 12 helyszínen csaptak le pénteken a hatóságok. A házkutatások során nagy számban foglaltak le olyan dokumentumokat, amelyek az IÁ-hoz köthetők.
    A török rendőrség két és fél éve rendszeresen hajt végre razziákat az Iszlám Állam ellen, miután a terrorszervezet számos öngyilkos merényletet követett el ebben az időszakban az ország nagyvárosaiban. A hatóságok az utóbbi másfél hónapban különösen fokozták a fellépést, rendszeresek a rajtaütések, IÁ-tagok százaira csapott le a rendőrség, mivel több szélsőségesről bizonyossá vált, hogy merényletet készít elő.
    Törökországban október 29-én ünnepelték a köztársaság kikiáltásának 94. évfordulóját. Október 28-án Isztambulban egy bevásárlóközpont parkolójában az Iszlám Állam négy milicistáját fogták el. Autójukban később robbanószerkezetet is találtak, a pokolgépet tűzszerészek hatástalanítottak.
    Terrortámadást legutóbb szilveszter éjszaka hajtott végre az IÁ Törökországban. Akkor a merénylő az isztambuli Reina klubban gépkarabéllyal nyitott tüzet az újévet ünneplőkre. Az incidensben 39 ember halt meg, 69 megsebesült.