Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rákóczi Szövetség: magyar iskolaválasztási kampány indul a Felvidéken

2017-12-01 08:03:09

A karácsony előtti hetekben indítja Felvidéken a magyar iskolaválasztási kampányát a Rákóczi Szövetség - közölte a szervezet az MTI-vel.

    Mint írták, több mint 14 ezer felvidéki óvodás kapja meg a Rákóczi Szövetség ajándékcsomagját, amely a nagycsoportosok számára iskolakezdéshez hasznos tárgyakat, a kisebbek számára egyebek mellett népmesés CD-lemezt rejt. Mindannyian megtalálják csomagjukban a magyar iskolaválasztás fontosságát hangsúlyozó, szüleik számára írt levelet is.
    Kitértek arra is: a tavaszi általános iskolai beiratkozások előtt további 6500 magyarul beszélő nagycsoportos óvodásnak küld ajándékot a szövetség Kárpát-medence szerte, szintén a szüleiknek szóló levéllel együtt.
    A magyar iskolaválasztási kampány célja, hogy racionális érvekkel meggyőzze a határon túli magyar családokat arról, gyermekük felnőttként remélt boldogulása és a magyar közösség hosszú távú megmaradása szempontjából az a leghelyesebb, ha magyar és nem államnyelvű iskolát választanak gyermeküknek. A külhoni magyar iskolák többlettudást nyújtanak, hiszen a magyar nyelv és kultúra mellett magas szinten biztosítják a többségi nemzet nyelvének és kultúrájának oktatását is - rögzítették. 
    Az iskolaválasztási kampány érinti a teljes Felvidéket, ahol 4100 iskolakezdés előtt álló gyermeket szólít meg, továbbá a kárpátaljai Felső-Tisza vidéken 200, a partiumi Bihar megyében 1400, Désen és régiójában 70, a dél-erdélyi Fehér megyében 75, Tordán és környékén 50 Temes megyében 150, a vajdasági szórványban 500, Horvátországban és a Muravidéken 30-30 magyarul beszélő óvodást - közölték.