Emma napja van. | 2024.04.19

Uniós tárgyalók a drónok és üzemeltetőik azonosíthatóságát előíró jogszabályról egyeztek meg

2017-11-30 15:01:00

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság tárgyalói a drónok használatával összefüggésben a biztonságot és az azonosíthatóságot előíró jogszabályok bevezetéséről egyeztek meg Brüsszelben csütörtökön.

    Az uniós parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az elfogadott jogszabálytervezet elsődleges célja, hogy egységes uniós biztonsági előírásokat hozzanak létre drónok gyártására és használatára vonatkozóan.
    Jelenleg a 150 kilogrammnál könnyebb, kisméretű pilóta nélküli eszközökre vonatkozó szabályozások nemzeti hatáskörbe tartoznak, amely jelentős eltéréseket enged meg a tervezésre, a gyártásra és a használatra vonatkozóan is. A szabálytervezet ezért leszögezi, hogy a repülő eszközök tervezése és gyártása során be kell tartani az unió alapvető biztonsági és személyes adatok védelmére vonatkozó követelményeit.
    Az Európai Bizottság feladata lesz, hogy konkrét követelményeket határozzon meg a magassági határokra és a maximális működési távolságra vonatkozóan. Beépített, automatikus rendszerek segítségével biztosíthatóvá kell tenni a balesetek elkerülését, a repülés stabilizálását és az automatikus leszállást.
    Az uniós tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a drónoknak egyedi azonosítójuk legyen, de azt is, hogy az üzemeltetők is azonosíthatóak legyenek, ugyanis a reptetésre alkalmas eszközök jelentős veszélyt jelenthetnek az emberekre, a magánéletre, a környezetre nézve, valamint kárt okozhatnak vagyontárgyakban.
    A megállapodás szerint a légiközlekedési ágazatra vonatkozó uniós biztonsági jogszabályok is frissülni fognak. A tárgyalók rugalmasabb és kockázatalapú rendszert kívánnak létrehozni, amely lehetővé teszi majd a lehetséges veszélyek korai azonosítását, miközben fenntartja a magas szintű biztonságot és biztosítja, hogy az európai ipar versenyképes maradjon - közölte az uniós parlament.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó