Gedeon napja van. | 2024.03.28

Két év börtönre ítéltek egy volt médiaiskolai igazgatót kiskorú veszélyeztetése miatt

2017-11-28 14:30:00

Kiskorú veszélyeztetése miatt két év szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék kedden egy budapesti médiaiskola volt vezetőjét, aki két 15 éves lánytanulóval is intim viszonyba került - tájékoztatta a törvényszék sajtóosztálya az MTI-t.

    A másodfokú ítélet, amely egy évvel enyhítette a férfira első fokon kiszabott három év börtönbüntetést, jogerős - közölték.
    Hozzátették: a szakértői vélemények egyértelműen megállapították, hogy a két sértett erkölcsi és pszichoszexuális fejlődése sérült a vádlottal a tanár-diák viszonyon túl kialakult intim kapcsolatuk miatt. A bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a kiskorú veszélyeztetése bűntettének valamennyi törvényi tényállási eleme megvalósult.
    Utaltak arra, hogy a férfi ellen a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség 2015 elején emelt vádat. Az elsőfokú bíróság a vádlottat három év börtönbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a tanári foglalkozástól.
    A bíróság megállapította, hogy Sz. Mihály Zoltán 2007-től 2012-ig igazgatóként irányított egy közhasznú egyesület által üzemeltetett budapesti médiaiskolát, ahol előadói, tanári és foglalkozásvezetői feladatokat is ellátott. A vádlott 2010 és 2012 között két 15 éves lánytanulóval is intim viszonyba került, ugyanakkor a kapcsolat során a sértetteket nem fenyegette és nem volt velük erőszakos sem.
    Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és védője fellebbezett. Sz. Mihály Zoltán az eljárás során nem vitatta a történteket, védője arra hivatkozott, hogy az ügyben szereplő médiaiskola nem oktatási intézmény, hanem mindig szakkör jellegű gyakorlati képzési hely volt. Ezért a sértettek nem álltak a vádlott felügyelete alatt, a férfi nem oktatási, hanem csak foglalkozásvezetői tevékenységet végzett. Ezért a vádlott nem követhette el a kiskorú veszélyeztetésének súlyosabban minősülő bűntettét, hanem legfeljebb az enyhébb büntetést jelentő szexuális visszaélést - érvelt a védő.
    A másodfokú bíróság a szabadságvesztést enyhítette, ám érvényben hagyta az eltiltást a tanári foglalkozástól.
    A bíróság nem értett egyet a védővel, álláspontja szerint az érintett médiaiskola oktatási intézményként működik, függetlenül attól, hogy nem állami, hanem egy egyesület üzemelteti. Az intézmény a működési szabályzatában is így határozza meg magát, továbbá saját pedagógiai programja van, a diákoknak felvételizniük kell, elméleti és gyakorlati oktatáson vesznek részt, félévente vizsgáznak, amely alapján érdemjegyet és bizonyítványt is kapnak.
    A tanúként meghallgatott diákok és tanárok is megerősítették, hogy az iskolai élet mindennapjaiban a tanár, diák és oktatás kifejezéseket használják, a tanulók nagy része pedig átlagosan 15-16 éves. Továbbá Budapest Főváros Kormányhivatalának tájékoztatása szerint az iskola bekerült a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásába is.
    A másodfokú bíróság hangsúlyozta, hogy a vádlott hosszú évek óta pedagógus, a gyerekek oktatásán túl erkölcsi fejlődésükkel és nevelésükkel is foglalkoznia kell, egy pedagógusnak pedig ismernie kell a "határokat". 
    A pedagógus és diák közötti viszony nem ér véget a 45 perces tanóra befejeztével, egy tanárnak az iskolai szünetekben és az iskolai programokon is ennek megfelelően kell foglalkoznia a felügyeletére bízott gyerekekkel - indokolt a bíróság.
    A büntetés kiszabásakor a törvényszék a vádlott életkorát,  büntetlen előéletét, valamint az elkövetés óta eltelt hat és fél évet figyelembe véve látott lehetőséget az elsőfokú bíróság döntésének enyhítésére - tartalmazza a közlemény.