Emma napja van. | 2024.04.19

A Fekete-tengeren halászhajóval átkelő bevándorlókat mentettek ki a román hatóságok

2017-11-28 12:21:00

A Fekete-tengeren bajba került, bevándorlókkal teli, segítséget kérő halászhajót vontattak kikötőbe a román hatóságok keddre virradó éjszaka.    

    A szeles időben hánykolódó halászhajó 34 kilométernyire a román partoktól, Eforie térségében kért segítséget a térségben tartózkodó kereskedelmi hajóktól és a román hatóságoktól. A mentőakcióban a román parti őrség és a konstancai tengerészeti központ két-két hajója vett részt. A bajba jutott hajót bevontatták a konstancai kikötőbe, majd a határrendészet megkezdte a fedélzetén utazók azonosítását.
    A halászhajón 66 ember - köztük 24 gyerek és 11 nő - zsúfolódott össze, akik iraki, pakisztáni, és afganisztáni állampolgároknak mondták magukat. Az volt céljuk, hogy illegálisan Romániába jussanak - közölte a román határrendészet. A hajó utasai ellen a konstancai ügyészség indított büntető eljárást.
    A nyár végén szinte heti rendszerességgel érkeztek ázsiai bevándorlókat szállító kisebb-nagyobb hajók Törökországból a román vizekre. Amióta lehűlt az idő, ez az első eset, hogy a gyakran viharos Fekete-tengeren átkelve érkeznek migránsok Romániába.