Emma napja van. | 2024.04.19

Ismeretlen tettesek megrongáltak egy varsói mecsetet

2017-11-27 18:39:39

Ismeretlen tettesek kitörték egy varsói mecset ablakait hétfőre virradó éjjel, és megrongálták az épületet. Az imahelyet működtető lengyelországi Muzulmán Liga imámja rasszista hátterű támadásnak minősítette a történteket.

    A lengyel rendőrség és a belügyi tárca által közzétett információk szerint a varsói Ochota negyedben 2015-ben épült mecsetben és a mellette működő kulturális központban az éjjeliőr hajnali 1 óra körül zajt hallott, majd reggel 6 óra tájban értesítette a rendőrséget.
    A rendőrség vizsgálatot indított, ellenőrizte a térfigyelő kamerák felvételeit, és felszólította az esetleges szemtanúkat, hogy jelentkezzenek.
    A Muzulmán Liga (LM) elnöke, Youssef Chadid hétfő délutáni sajtóértekezletén annak a véleményének adott hangot, hogy Lengyelországban növekszik az iszlamofóbia és a rasszizmus, s a támadás rasszista alapú volt. Azzal vádolta a lengyel hatóságokat, hogy semmibe vették korábbi közléseit a központot érő fenyegetésekről. Kifejtette, hogy az iszlám vallás híveit "rendszeresen támadják az utcákon", az LM tagjai hiába igyekeznek "a béke vallását" hirdetni.
    Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter sajtóértekezletén reményét fejezte ki, hogy az elkövetőket hamarosan elfogják. Leszögezte: az éjjeliőr többórás késéssel értesítette a rendőrséget, amikor a tettesek már távoztak. Blaszczak szerint a rendőrség intenzíven dolgozik az ügy felderítésén. 
    Az ochotai mecset a két varsói muzulmán szentély egyike. A központ létesítését a helyi lakosok ellenezték, 2014-ben az épülő mecsetre ismeretlen személyek több lövést adtak le. Röviddel a központ megnyitása után pedig egy fiatal nő a mecsetben és annak bejáratánál levágott disznófejeket szórt szét. Az általa "művészakciónak" minősített tettet utólag azzal indokolta, hogy egy muzulmán vallású fiatalember nem viszonozta érzelmeit.
    Az LM a két legnagyobb lengyelországi muzulmán szervezet egyike. 2012-es becslések szerint 25 ezer, mindenekelőtt a közel-keleti országokból 1989 után betelepült, szunnita felekezetű tagja volt. A másik muzulmán közösség, mely többek között a 14. században Lengyelországban letelepedett tatárok utódait, illetve a lengyel állampolgársággal vagy állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező szunnitákat tömöríti, a mintegy 5 ezer fős Muzulmán Vallási Szövetség.