Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-11-27 17:03:34

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa északnyugati része fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására ott, valamint a hozzá tartozó frontok mentén erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, Skóciában és a Skandináv-félszigeten havas eső, havazás is előfordul. Szintén sok a felhő a Fehér-tengertől a Kelet-európai-síkságon át egészen a Balkán-félsziget térségéig egy hullámzó frontrendszer miatt. Ott is több helyen fordul elő csapadék, többnyire havas eső, havazás, a délebbi tájakon eső. Ugyanakkor kontinensünk délnyugati, nyugati vidéke fölött anticiklon helyezkedik el, errefelé változóan felhős az ég, a mediterrán térségben több órára kisüt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi, északkeleti részén általában 0 és -7 fok között, az Ural előterében -10 fok alatt változik. Ennél enyhébb az idő a nyugati és középső tájakon, ahol 2 és 10 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A legmelegebb délen van, ott a kora délutáni órákra 12 és 20 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi-félsziget déli vidékein és Szicíliában 22 fokot is mérnek. Kedd estig a Kárpát-medence fölé eleinte száraz, majd kissé nedvesebb, enyhébb léghullámok érkeznek.

    Várható időjárás az ország területén kedd estig
    -----------------------------------------------
    Éjszaka túlnyomóan derült lesz az ég, főként a Tisza vonalában, az Északi-középhegység völgyeiben, és délnyugaton ködfoltok képződhetnek. Kedden kezdetben több órára kisüt a nap, majd nyugat felől fokozatosan megnövekszik a fátyolfelhőzet, amely késő délután, este északnyugaton meg is vastagszik. Csapadék nem várható. A néhol még erős északnyugati szél mindenütt mérséklődik, majd kedden a Dunántúlon megélénkül a déli szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 3 és 8 fok között valószínű.