Csongor napja van. | 2024.04.16

A Kreml reméli, hogy az új luhanszki vezetés biztosítja a politikai folytonosságot

2017-11-27 12:27:53

A Kreml reméli, hogy a Délkelet-Ukrajnában önhatalmúlag kikiáltott "Luhanszki Népköztársaság" új vezetése megőrzi a folytonosságot a minszki megállapodások végrehajtása és a fogolycsere kérdésében - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn Moszkvában.

    Peszkov így reagált az azt firtató újságírói kérdésre, hogy vajon Ihor Plotnickij, a luhanszki szakadárok vezetőjének lemondása után Vlagyimir Putyin orosz elnök nem kívánja-e telefonon megvitatni az új vezetővel, Leonyid Paszicsnikkal is a délkelet-ukrajnai konfliktus során foglyul ejtett személyek kicserélésének kérdését.
    Putyin november 16-án beszélt telefonon Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki vezetővel a fogolycsere-javaslatról, amelyet Viktor Medvedcsuk humanitárius kérdésekért felelős ukrán különmegbízott aznap terjesztett elő. Orosz sajtóforrások szerint ez volt az első alkalom, hogy Moszkva hivatalos bejelentést tett az orosz elnök és a szakadár vezetők közötti közvetlen kapcsolatfelvételről. 
    A javasolt fogolycsere keretében Kijev hajlandó lenne 306 embert szabadon bocsátani a délkelet-ukrajnai szakadár milíciák által fogva tartott 74 fogoly elengedése fejében. A fogolycserét ukrán részről még az újévet és az ortodox karácsonyt megelőzően szeretnék végrehajtani.
    Peszkov a telefonos egyeztetés követően közölte, hogy "Putyin nem hallott elutasítást" a donyecki és a luhanszki vezető részéről a lehetséges fogolycserével kapcsolatban. Zaharcsenko és Plotnickij ugyanakkor kikötötte, hogy a részletekről még tárgyalni kell az ukrán fél képviselőivel.
    Plotnickij lemondását és önmaga ideiglenes "elnökségét" Paszicsnik múlt pénteken jelentette be. Ugyancsak közölte, hogy a "Luhanszki Népköztársaság" kül- és belpolitikája változatlan marad.