Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-11-26 16:10:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Kontinensünkön mindössze az atlanti partvidéken fekvő országok és a Kaukázustól északra fekvő területek időjárását alakítja anticiklon, így a Vizcayai-öböl mentén és a Brit-szigeteken naposabb, eseménytelenebb az időjárás, keleten viszont borult, ködös az idő. Ugyanakkor a Finn-öböl-Lengyelország-Kárpát-medence-Szardínia vonalban hullámzó frontzóna helyezkedik el. E vonal széles sávjában erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé fordul elő csapadék; főként eső, de az északabbi illetve a hegyvidéki területeken havas eső, havazás is előfordul. Szlovéniából és Dél-Ausztriából 50-70 mm-es csapadékösszegekről is érkeztek jelentések az elmúlt 24 órában. 10 fok fölötti maximumokat már csak a Nantes-Lyon-Pozsony-Varsó-Lvov-Kolozsvár vonaltól délre mérnek, a 20 fok körüli csúcshőmérséklet pedig már csak a legdélebbi területek jellemzője. Eközben a Kelet-európai-síkság északi részein már napközben sem emelkedik -10 fok fölé a hőmérséklet. Hétfő estig a Kárpát-medence fölé északias áramlással száraz, hideg levegő áramlik, szeles idő várható.
    
    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    Nyugat felől fokozatosan vékonyodik, csökken a felhőzet, de az éjszaka közepéig a Dunától keletre még marad a borult, esős idő. Az Északi-középhegység csúcsain havas eső, havazás is lehet. Reggel azonban már legfeljebb csak a keleti határvidéken lehet elvétve gyenge eső, majd ott is megszűnik a csapadék. Hétfőn az ország legnagyobb részén napos vagy változóan felhős idő valószínű, de délelőtt keleten, napközben pedig a Dunántúlon átmenetileg lehetnek erősen felhős területek is. Az északi, északnyugati szelet többfelé erős, hétfőn napközben a Dunántúl északi és középső megyéiben viharos széllökések is kísérik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul, de Szentgotthárd környékén és a Dunakanyar környékén lévő fagyzugos helyeken kissé hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 4 és 7 fok között valószínű.